Ana Sayfa | Haberler  | Çarşı Pazar İstanbul
Çarşı Pazar İstanbul
Denizin bereketi sofralara yansır. Tavalar, ızgaralar ve buğulamalar yapılır. Akşamcıların rakı sofraları taze balıklarla şenlenir. Her ne kadar  günümüzde geçmişteki kadar balık bolluğu ve çeşitliliği olmasa da bir İstanbullu için eylül ayı lezzetli Boğaz balıklarının, kıvırcıklı, rokalı salataların yanında mideye indirildiği aydır. Eskiler Boğaz’daki palamut çokluğundan ve ucuzluğundan dolayı bu balığa ‘Fakirin Balığı’ derlermiş, şimdi o kadar ucuz olmasa da diğer protein kaynaklarıyla karşılaştırıldığında ucuz kalan palamut, eylül ayında İstanbul sofralarının vazgeçilmezidir. Eski günlerden ve balıktan bahsetmişken 20. yüzyılın başlarında İstanbul balıkhanesinin müdürlüğünü yapmış  Karekin Deveciyan’ı anmadan geçmek olmaz. Karekin Deveciyan 1915 yılında Osmanlıca ‘Türkiye’de Balık ve Balıkçılık’ adlı muhteşem eseri yazmıştır. Karekin Efendi kitabında der ki: “Türkiye’de akıcı veya göçücü diye adlandırılan balıklar, kışı Akdeniz ve Marmara’nın derin sularında geçirmek üzere gelir ve sonra da yumuşak mevsimleri geçirmek üzere Karadeniz’e gitmek için Boğaz’lardan geçer. Balıkçılar tarafından bu geçişler ‘anavasya’ çıkış ve ‘katavasya’ iniş diye adlandırılır. Bu balıkların büyük kısmı Marmara Denizi’nde ve Boğaziçi’nde avlanır. Bu balıklar Karadeniz’e çok daha zengin olan besinleri bulabilmek için çıkar ve Karadeniz’i ancak fırtınalar başlayınca terk edip Marmara ve Akdeniz’e inerler. Sonbahar gibi, ilk önce palamutlar yola koyulur ve Boğaz’a girerler. Eğer fırtına devam etmezse çok yavaş hareket ederler, Marmara’yı geçmeleri bir ayı bulur. Palamutlardan bir ay sonra torikler yola çıkar. Toriklerin Boğaz’a girdiği sırada, uskumrular da Boğaz’ın girişine yaklaşır ve torikler Boğaz’dan geçene kadar bir süre Boğaz’ın girişinde beklerler. Kasım sonunda torikler Marmara’ya geçmiş olur. O zaman uskumrular da Boğaz’a girerler. Palamutların 15 Ağustos’ta boyları iri bir kolyoz kadar olur, bunlara çingene pa-lamutu ismi verilir. 15 Eylül’de bu balıklar normal bir palamutun boyuna erişir ve Boğaziçi’nden düzgün olarak geçmeye başlar. Ekim ayında balık büyür ve yağlanır, tuzlanmaya uygun hale gelir. Bir yaşına kadar olan balıklara palamut denir; iki yaşına gelince torik olur; üç yaşındaki iri toriklere sivri denir.’’ Karekin Efendi ne güzel anlatmış değil mi? Kitabı bulursanız okumanızı öneriyorum.




1 2 3

Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.

DİĞER KONULAR











ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement