Ana Sayfa | Haberler  | Çarşı Pazar İstanbul
Çarşı Pazar İstanbul
Kasım ayında rotamız Beyoğlu Balık Pazarı. İstiklal Caddesi’nde, Galatasaray Lisesi’nin karşısında, hemen Çiçek Pasajı’nın yanından girişi var. Tarlabaşı, Nevizade yönlerini de kullanarak çarşıya giriş yapabilirsiniz. İstiklal tarafından girdiğinizde, pazar sizi midye tava, kokoreç ve ızgara balık kokularıyla karşılar. Pazarın hemen girişinde, Çiçek Pasajı bağlantısını geçer geçmez, sağlı sollu dükkanlarda ayaküstü kokoreç-bira ikilisini mideye indirebilirsiniz. Pazarın ismi Beyoğlu Balık Pazarı olmasına rağmen eskisi kadar balıkçı kalmamış. Pazar, günün her saati canlı ve kalabalık. Özellikle geceleri tezgahların ışıklarından dolayı şıkır şıkır. Pazarın içinde yürürken Avrupa Pasajı ve Sahaflar Çarşısı’nın pazar tarafındaki giriş kapılarını da görürsünüz. Avrupa Pasajı’nda gümüş takılar, el işi ipek ürünler, renkli avizeler satan dükkanlar sağlı sollu dizilmiş. Bir de meraklısına söyleyelim; birkaç tane antika işi yapan dükkan bulunuyor. Sahaflara gelince eski kitaplar, plaklar, eski film arşivleri satan onlarca dükkan var. Pazar yürüyüşü boyunca o güzelim manavların ışıklar altındaki renk cümbüşü tezgahlarını seyretmeye doyum olmuyor. Pazarın içinde alışveriş yapmak ve bir şeyler atıştırmak için pek çok mekan sizleri bekliyor. O halde pazara İstiklal Caddesi tarafından dalıyoruz.

TİTİZ MANAVI
Sanki bütün meyve ve sebzeler renklerine dikkat edilerek dizilmiş. Her şey tazecik. Titiz Manav yaklaşık 35 senelik bir dükkan. Bu manavda mevsimi olsun olmasın yok yok. Yani kışın karpuz, caneriği, kiraz, yazın ayva ve nar gibi meyveleri bulabilirsiniz. Titiz Manav’a bu yüzden ‘aşerenler manavı’ lakabı takılmış. Baba adayları için önemli bir sorunu çözen Titiz Manav’ın Ege otları konusunda da önemli bir şöhreti var. Reyhan otu, fesleğen, radika, roka ve ısırgan otu gibi sos ve yemeklerde kullanılan veya yemekleri yapılan otları taze, doğal olarak Titiz’de bulabilirsiniz. Bu arada ısırganın yemeği mükemmel olur, deneyiniz pişman olmazsınız. Genelde mekanların telefon numaralarını vermiyorum ama aşerenler manavı olduğu için Titiz Manav’ın telefonu: 0212 292 28 60

ADAPAZARI TAVUKÇUSU
Çarşı içinde, benim çok sevdiğim, kümes hayvanları satan eski bir dükkan. Kümes hayvanları bacaklarından tavana asılmış vaziyette sergileniyor. Sadece tavuk değil hindi, ördek, bıldırcın ve kaz gibi kümes hayvanlarını da bu dükkanda bulabilirsiniz. Ne satıyorlarsa hepsi organik, açık havada gezmiş ve doğal yemle beslenmişler. Genellikle tavuk, ördek ve hindiler Kandıra-Adapazarı yöresinden geliyor. Kazlar ise Babaeski bölgesinden. Yılbaşının yaklaştığı şu dönemde Adapazarı tavukçusu aklınızda olsun. Dükkan sahipleri Şükrü ve Necdet Arslan, telefon ile  sülün, keklik ve hatta geyik eti siparişi aldıklarını söy-lediler, meraklılarına duyurması benden. Bu arada unutmadan organik köy yumurtası getiri-yorlar, yakalarsanız alın derim.

ÜÇ YILDIZ ŞEKERLEME
Beyoğlu Balık Pazarı’nın en eski dükkanlarından biri üç yıldız şekerleme. Dükkan 1926 yılından beri aynı yerde ve dekoru değişmeden müşterilerine hizmet veriyor. Dükkana has lezzetlerin başında kendi üretimleri olan gül, ayva, portakal, yabani incir ve elmacık reçelleri geliyor. Elmacık reçelini ben de ilk defa duydum. Kısa bir araştırmadan sonra, elmacık reçelinin elma bahçele-rinin ortasında bulunan damızlık elma ağacının iri bir kiraz büyüklüğündeki elmalarından yapıldığını  öğrendim. Özellikle çekirdeği ile beraber yendiği zaman şahane bir elma tadı alıyorsunuz. Dükkana kabınız ile beraber gelirseniz açık olarak nefis reçellerden satın alabilirsiniz. Lokumlarının ve badem ezmesinin de hatırı sayılır ünü var. Nice 90 yıllara diyoruz!

TUNÇ BALIK (LAKERDACI)
Havyarlar, çirozlar, balık yumurtaları ve torik lakerdalar camekanda birer inci gibi dizilmişler. Fazla söze gerek yok; biraz çiroz alın, üzerine biraz dereotu ve sirke, yanında rakıyla şahane gidiyor. Bir öneri daha; biraz lakerda kestirin ve paketi kaptığınız gibi Çiçek Pasajı.  Soğuk bira ile ağızda eriyen lakerda şimdiden afiyet olsun.

NİZAM PİDECİSİ
Çarşı yolunu Tarlabaşı tarafından kesen cadde üzerinde babadan pideci ve fırıncı Nizamettin Kızılkaya’nın kurduğu bir müessese. Pideleri ile ünlü. Doktor Nizam, en gözde pide çeşidi. Benim önerim kuru fasulye ve bulgur pilavı. Enfes ve yanında kulplu büyük bardakta servis edilen bol köpüklü ayran. Yemeğin sonunda dükkanın meşhurlarından fırın sütlaç sipariş edin. Ben üzerine incir ve kayısı kurusu koydurdum, çok başarılıydı.

MUAMMER USTA (SÖĞÜŞ KELLE)- SENİN CİĞER (TANDIR KELLE)
Pazar içindeki iki enfes lezzeti bilmeyeni dövüyorlar. Muammer Usta, balık pazarının bulunduğu Sahne Sokak’ın sonunda ufacık seyyar büfe-sinde, söğüş kelleyi bol kimyon, maydanoz ve soğan ile harmanlayarak servis ediyor. Ağızlara layık, deneyin derim. Sahne Sokak’ta bir diğer dükkan ise Senin Ciğer. Kapısının önünde nefis kelle tandır satıyor. Güzel kızarmış kelleler, itina ile ayıklanıp sunuluyor.

TARİHİ CUMHURİYET MEYHANESİ
Tam bir meyhane. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle beraber adından da anlaşılacağı üzere resmi kuruluş tarihi 1923 yılı. İlk iki katında sohbete engel olmayan düşük volümlü Türk sanat müziği dinleyerek demlenebilirsiniz. Üçüncü katta fasıl var. Meyhaneye eğlenmek ve şarkılara katılmak için geldiyseniz ideal. Meze durumlarına gelince çeşit çok bol: Favadan yaprak sarmaya, acılı ezmeden şalgam turşusuna kadar her şey mevcut. Fakat şakşukayı mutlaka şipariş edin. Kasım ayındayız bilindiği üzere 10 Kasım, Ata’mızı kaybettiğimiz gün. Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi, Atatürk’ün gittiği meyhanelerden biri olduğu için her 10 Kasım’da, 5 no’lu masaya bir kadeh rakı ve beyaz leblebi bırakıyor. Atatürk’ün sevdiği şarkıları çalıyor. Beyaz leblebi o gün şirketten, haberiniz olsun istedim.





Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.

DİĞER KONULAR











ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement