Ana SayfaYEME & İÇMEMutfağın en iyilerinden 10 nefis tarif

Mutfağın en iyilerinden 10 nefis tarif

Karantina kapsamında mutfak ile salon arasında mekik dokuduğumuz bugünlerde pratik ve lezzetli tarifler arıyorsanız doğru yerdesiniz. İyi yemeğin ustalarına gittik, şahane reçetelerle döndük. Malzemeleri alıp işe koyulun. ZEYNEP GÜLER CEYLAN

Aydan Üstkanat /Unsuz, rafine şekersiz madeleine

Malzemeler

Kurular

60 gr fındık unu

30 gr hindistancevizi unu

Yarım çay kaşığı 

kabartma tozu

2 yemek kaşığı kakao

8 gr kahve

Bir tutam tuz

Sıvılar

2 yumurta

75 gr agave

90 gr tereyağı

2 tatlı kaşığı fındık ezmesi

Hazırlanışı 

Tereyağını orta ısıda, yakmadan, altın rengi olana kadar kaynatın. Kuru malzemeleri bir kaba eleyin. Tüm malzemeyi toparlayacağınız büyüklükte bir çırpma kabında önce yumurtaları tuzla çırpın. Sonra sırayla agave, tereyağı ve fındık ezmesini ekleyip biraz karıştırın. Mikseri kenara alın, şimdi kuru malzemeyi ekleyin, spatulayla aynı yöne, aşağıdan yukarı, çok da fazla olmayacak şekilde karıştırın. Bu karışımı buzdolabına koyup yaklaşık iki saat soğutun. Kalıba döküp 170 derecede 12 dakika pişirin, pişme süresini uzatmayın. 10 dakika sonra kalıptan çıkarıp üzerine kahve serpin.

 

Dilara Özkoçak / Unsuz çıtır simit

Malzemeler 

1 kâse nohut

200 gr kurutulmuş domates

1 adet havuç

1 kaşık zeytinyağı

20 gr parmesan peyniri

Kırmızı tozbiber, kekik, kuru nane 

Hazırlanışı 

Nohutları robotla un haline getirin. Domatesleri ince şeritler halinde minik minik doğrayın. Buharda yumuşatılmış havucu ve bir kaşık zeytinyağını bu karışıma ekleyin. Rendelenmiş parmesan peyniri, kırmızıbiber, kuru nane ve kekik ekleyin. Yağlı kâğıttan yaptığınız huniyle karışımı fırın tepsisine simit şeklinde sıkın. Üzerine çörekotu serpip 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. 

Hülya Ekşigil, Sucuklu fırın makarna

Malzemeler 

Yarım paket fırın makarna

Yarım kangal sucuk

1 kapya biberi

4 köy biberi

3 yumurta

200 gr eski kaşar

1 bardak süt

Tuz, karabiber

Hazırlanışı 

Sucukları dilimleyip bir tavaya dizin. Kısık ateşte yağını bıraksın, yağı süzüp ateşten alın. Makarnayı tuzlu suda biraz diri kalacak şekilde haşlayıp süzün. Peyniri rendeleyin. Biberleri ince ince doğrayın. Üç yumurtayı az tuzla çırpın. İçine sütü, peynirin yarısını ve taze çekilmiş karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Bu malzemeyi ve biberleri makarnayla iyice harmanlayın. Fırın kabına yarısını koyun. Üzerine sucukları dizin ve kalan yarısını da ekleyin. En üste kalan peyniri serpip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 

Civan Er, Pastırmalı ve iç baklalı çılbır

Malzemeler

Bakla için

1 kilo iç bakla

1 adet kuru soğan

1 çorba kaşığı ayıklanmış

taze kekik

1 adet limon

8 yemek kaşığı zeytinyağı

100 gr ince kıyılmış pastırma

2 tatlı kaşığı un

Tuz, karabiber

Yumurta için

4 adet yumurta

3 çorba kaşığı sirke

200 gr süzme yoğurt

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çay kaşığı pulbiber

Tuz, karabiber 

Hazırlanışı 

Baklaları yıkayıp içlerini çıkarın. Çok iri ve kalın kabuklu olanları pişirmek ve yumuşatmak zaman alır; daha körpe bir bakla yakalarsanız şanslısınız. 

Bakla tanelerini bir tencereye alın, üstünü birkaç parmak geçecek kadar su koyun, tuzunu atın ve yumuşayana kadar pişirin. Tanelerin kabuğunu yemem diyorsanız hepsini tek tek soyup suda ön pişirme yapmadan kavrulmuş malzemeye ekleyebilirsiniz. 

Soğanı piyazlık doğrayın. Zeytinyağının yarısını bir tencerede hafifçe kızdırıp soğanları ekleyin, renk almaya başladığında ince kıyılmış pastırma ve kekiği ilave edin. Bir dakika daha kavurup iki tatlı kaşığı un katın, karıştırın.Ön pişirme yaptığınız baklaları tencerenin içine katıp üstünü iki parmak geçecek kadar su ilave edin. Orta ateşe getirip kapağını kapatın. Arada su takviyesi yapmanız gerekecektir. Baklalar dağılmadan, yumuşacık olduklarında ateşten alın. Kıvamı cıvıksa koyulaşıncaya kadar ocakta çektirin.

Ilınınca içine limon suyunu ve zeytinyağının kalan yarısını ekleyin. Tadını tuzunu ayarlayın.
Süzme yoğurt çok kıvamlıysa biraz suyla açın ve tuzunu ekleyip karıştırın. Tereyağını küçük bir sos tavasına alıp kızdırın, pulbiberi atıp karıştırın ve kenara alın. 

Baklanızı tabaklara pay edin.
Yumurta için bir tencereye 10 santim yüksekliğinde su koyun ve içine sirkeyi katın. Yumurtanızı bir kâseye alın, su fokurdamaya başladığında yavaşça onun içine bırakın. Arzunuza göre 1.5-2 dakika kadar pişirin. 

Halen ılık olan baklanın üstüne yoğurdu ekleyin, sonra da süzgeçle aldığınız yumurtayı yerleştirin. Üstüne pulbiberli tereyağını gezdirip biraz daha taze kekik serptikten sonra
servis edin.

Murat Bozok, Levrek narlı tahıl salatası ve karnıbahar püresi

Malzemeler

1 adet levrek (400-600 gr) 

50 ml zeytinyağı 

Tuz, karabiber 

Karnabahar püresi için 

250 gr ayıklanmış karnabahar 

300 ml süt 

300 ml su 

30 gr tereyağı 

Köri 

Tuz, karabiber 

 

Narlı tahıl salatası için 

50 gr yabani pirinç 

50 gr buğday 

50 gr karabuğday 

Yarım adet nar (tanelenmiş) 

30 ml zeytinyağı 

3-4 dal maydanoz 

Taze kekik 

Tuz, karabiber 

Hazırlanışı 

Tahılları 3-4 saat öncesinden ayrı ayrı kaplara koyup ıslatın. Yine ayrı ayrı, bol suyla yıkayıp haşlayın. Haşlanan tahılları soğuk suyla soğutun ve süzdürüp bir kenarda bekletin. 

Levreği ayıklayıp fileto edin ve kılçıklarını temizleyin. Fileto ettiğiniz balıkları yıkayıp kurulayın. 

Karnabaharı, su ve sütle beraber bir tencereye alın. Üzerine tuz, karabiber ve az miktarda köri serpip kısık ateşte pişmeye bırakın. Karnabaharlar yumuşayana ve çok az suyu kalana kadar pişirin. Sonrasında el blender’ıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar püre haline getirin. Ocağa geri alıp tereyağı ekleyin. Koyu bir kıvam almalı. Tatlandırıp kıvamını ayarlayın ve sıcak olarak kenarda bekletin. Haşlayıp soğuttuğunuz tahılları bir kaba alıp narları ekleyin. Kıyılmış maydanoz ve taze kekiği koyup tuz, karabiber, zeytinyağı ekleyin. 

Yapışmaz bir tavaya zeytinyağını döküp ısıtın. Levreğin önce derili tarafını, sonra diğer yüzünü 3’er dakika pişirin

Tuz ve karabiberle tatlandırıp kâğıt havlu üzerine alın. Bir tabağa, önce karnabahar püresini koyup yayın. Üzerine tahıl salatasını koyun, en üste balık filetolarını dizip servis edin.

Jale Balcı / Yeşil erikli, yoğurtlu semizotu salatası

Malzemeler

Salata

Yarım demet semizotu
(ayıklanmış, temizlenmiş)

4 adet yeşil erik (dilimlenmiş)

2 adet anjelik erik (dilimlenmiş)

Kaju fıstığı

2 yemek kaşığı limon suyu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yoğurtlu karışım

4 yemek kaşığı süzme yoğurt

2 adet salatalık 

(soyulmuş, rendelenmiş)

1 yemek kaşığı sirke

Pulbiber

Hazırlanışı 

Salatalık ve yoğurdu karıştırın. Sirke ve zeytinyağını ekleyin.Yıkanmış temizlenmiş semizotunu bir kâseye alın. Zeytinyağı, limon suyu, kaju fıstığı ve erikleri ekleyip iyice karıştırın. Bir servis tabağına yoğurtlu karışımı yayın. Üzerine semizotu ve erikleri süsleyerek yerleştirin.

Sedef İybar / Portakallı irmik helvası

Malzemeler 

100 gr tereyağı

200 gr irmik

400 ml süt

100 ml su

125 gr tozşeker

1 tatlı kaşığı portakal rendesi

50 gr badem 

Hazırlanışı 

Önce tereyağı ve irmiği kısık ateşte, sabırla kavurun. Ayrı bir tencerede süt, su ve şekeri ısıtın. İrmik tamamen kavrulunca bademler ve portakal kabuğunu, ardından hazırladığınız süt ve şeker karışımını ekleyin. Beş dakika sonra ateşi kapatın. Helvayı 20 dakika beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Elif Edes Tapan, Sebze crumble

Malzemeler

Sebzeler

1 adet ufak brokoli

2 adet orta boy, az 

haşlanmış pancar

10-15 adet ufak boy mantar

1 adet pırasa

2 adet kırmızı çarliston biber

1-2 yemek kaşığı 

sızma zeytinyağı

1/2 çay kaşığı tuz 

Taze çekilmiş karabiber

Kıtır üst

2 dilim tam buğday ekmeği

Yarım demet maydanoz

1-2 diş sarmısak

2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı 

Ekmekleri ufalayın, sarmısakları ezin, maydanozu kıyın ve hepsini karıştırın. Brokoliyi ufak parçalara ayırıp yıkayın. 1 çay kaşığı karbonat eklenmiş kaynar suda 1-2 dakika, parlak yeşil renk alana kadar haşlayıp soğuk suya alın.

Pancarı soyun, biberi ve pancarı brokoliye uygun boyda kesin. Mantarları temizleyip ikiye kesin. Pırasayı dilimleyip yıkayın. Mantar, pırasa ve biberi vok tavada zeytinyağı, tuz ve biberle  2-3 dakika soteleyin. Ufak kavanozlara veya fırına giren bir kaba alıp üzerlerine hazırlanan kıtır üstü serpin.

Kavanoz kullanıyorsanız kavanozları benmari usulü (su dolu) tepsiye dizin. Fırına giren kap kullanıyorsanız direkt fırına koyun. 180 derecede 20-25 dakika, sebzeler pişip üzerleri kızarana kadar pişirin.

Arda Türkmen / Cantık (Bursa usulü)

Malzemeler

Hamur için

2 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya (10 gr)
1 yemek kaşığı tozşeker
5 su bardağı un
½ su bardağı süt
¼ su bardağı ayçiçeği yağı
1 adet yumurta beyazı
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı un (hamuru toparlamak için)
1 adet yumurta sarısı

Kıymalı harç için

300 gr kıyma
2 adet kuru soğan 

(küçük küp doğranmış)
1 adet kapya biber 

(küçük küp doğranmış)
2 adet yeşil köy biberi 

(küçük küp doğranmış)
2 adet domates 

(küp doğranmış)
¼ demet maydanoz 

(ince kıyılmış)
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı kimyon

2-3 yemek kaşığı su

Hazırlanışı 

Bir karıştırma kabında maya, tozşeker ve ılık suyu karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletin. 

Ayrı bir karıştırma
kabına unu koyun ve
ortasını havuz olacak
şekilde açın. İçine beklettiğiniz mayalı harç, süt, ayçiçeği yağı ve yumurta beyazını ekleyip önce bir çatal yardımıyla, ardından elinizle yoğurun. 

Kenarlarından tuzu ilave edin ve tezgâhın üzerine alıp yoğurmaya devam edin.

Yoğurduğunuz hamuru karıştırma kabına alıp ağzı kapalı bir şekilde 1 saat bekletin.

İç harcı için;
kıymalı harcın tüm malzemesini bir kapta karıştırın. Suyunu kıvamına göre ekleyebilirsiniz.

Birleştirmek için;
mayalanan hamurdan 6 adet beze çıkarın ve unlu tezgâhta bezeleri yuvarlayın.
Pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine, birbirlerine yapışmayacak uzaklıkta dizin. Elinizi yağlayın ve her bezeyi kenarları yüksek kalacak şekilde parmaklarınızla açın. Kıymalı harcı hamurların ortasına koyun ve kalın olan kısımlara gelmeyecek şekilde yayın. Fırça yardımıyla yumurta sarısını hamurların kenarlarına sürün. 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra 10 dakika dinlendirin ve servis edin.

Refika Birgül / Pestilli tavuk

Malzemeler 

4 adet derili tavuk budu

Altını kaplayacak kadar 

ceviz pestili

2 çorba kaşığı bal

2 çorba kaşığı pekmez

2 çorba kaşığı sirke

Tuz 

Hazırlanışı 

4 adet tavuk budunu kaynar suya batırıp çıkarın. Kâğıt havluyla iyice kurulayın, ayrıca yine kuruması için en az 1 saat kenarda bekletin. Tavuk ne kadar çok kurursa sosunu iyice içine alacak, bu da tavuğun çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır

2’şer çorba kaşığı bal, pekmez ve sirkeyi iyice karıştırın. İçine de biraz tuz koyun ki tadı ve tuzu dengelensin. Sosu iyice karıştırdıktan sonra öncelikle tavuğun derisi altına bıçakla birkaç çizik atın ve bu karışımdan yedirerek sürün ki sos iyice nüfuz etsin. Derisi üzerine de sostan olabildiğince sürmeniz önemli çünkü pestille birleşecek lezzetin kaynağı burası. Sos pişerken tavuk derisinin yağıyla beraber pestilin üzerine doğru akacak ve eriyen pestille beraber bu lezzet aklınızı başınızdan uçuracak. Varsa bir güveç kabına, yoksa cam bir kaba cevizli pestili yayın ve üzerine tavuk budunu yerleştirin. Fırınınızı 145 dereceye ayarlayın ve tavukları 1 saat 50 dakika bu ısıda pişirin. 

 

 

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Populer Yazılar