Genel

Dünyanın en yetkin 10 tesisi arasında bir Türk markası var: Anavarza Bal

Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin sekiz yıldır destekçisi olan Anavarza Bal Türkiye’de en çok bal üreten Adana’nın Kozan ilçesinde, dünyanın en yetkin 10 tesisi arasında yer alıyor. Anavarza Bal aynı zamanda Türkiye’ de ilk kez toz bal üreten marka oldu.

Her ailede en az bir bal üreticisi var

Genel Müdür Can Sezen Kozan’da hemen hemen her ailede mutlaka bir bal üreticisi olduğunu, bu gücü arkalarına alarak markayı değer katmak üzere 1995 yılından beri çalışarak  bugünlere geldiklerini söyledi.

Türkiye’de ilk toz bal üretimi yapıldı

2023’te Londra Altın Ödülü, 2024 yılında Paris Lezzet Ödülü’ne layık görülen Anavarza Bal, Türkiye’de ilk defa toz bal üreten marka oldu. Can Sezen kurutularak toz haline getirilen balın eskiden ithal edildiğini, ilk kez kendilerinin üretime. İlerleyen dönemde son tüketiciye de ulaştıracağımız yüzde yüz doğal toz balı çaya, kahveye şeker yerine kullanılabilmek mümkün” dedi.

Gerçek bal kristalize olur

Anavarza Bal’da en çok ilgiyi Çiçek Balı görüyor. Onu Keven, Kekik ve Kestane balları izliyor. Peki sahtesini gerçeğinden nasıl ayıracağız. Can Sezen balın rengine tadına ya da kokusuna bakarak gerçek mi sahte mi olduğunu anlamanın imkansız olduğunu vurguluyor: “Gerçek bal er ya da geç kristalize olur. Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli husus açık bal yerine markalı balları tercih etmesi. Gerçek balın analiz dışında anlaşılması mümkün değil. Dünya fiyatlarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’de balın fiyatı uygun’’ diyor.

En yetkin 10 tesis arasında

Kozan’da bulunan Anavarza Bal tesisleri için Sezen “Bugün dünyanın en yetkin 10 tesisinden biri konumundayız. Tesisimizde tam akredite ve bağımsız laboratuvarımız yer alıyor. Dünyada balla ilgili yapılabilen tüm analizleri yapabiliyoruz. Bu sayede de dünyanın en büyük gıda markalarından bazılarının tedarikçisi konumundayız’’ diyor.

Tesis kendi enerjisini kendisi karşılayan bir sisteme sahip, bu anlamda sürdürülebilirlik konusunda duyarlı bir duruşları da var. Tesiste bulunan duyusal analiz laboratuvarı sayesinde en lezzetli balları analiz edip kavanozlayabiliyorlar. Türkiye’nin her yerindekianlaşmalı arıcılardan ürün alımı yaptıklarını ifade eden Sezen “Bizim için önemli kriter alacağımız balın akredite laboratuvarımızda yapmış olduğumuz 100’e yakın analizden geçmesi. Uyan ürünleri tesisimize kabul edip kavanozluyoruz’’ diyor.

Adı antik kentten

Anavarza Kozan İlçesi’ne bağlı Dilekkaya Köyü’nde yer alan bir antik kent. Efes’ten sonra Türkiye’nin en büyük antik kenti olduğu söyleniyor. Unesco Dünya Miras Listesi’nde geçici listede ve Yaşar Kemal’in İnce Memed romanında geçiyor.

Paylaş
Etiketler: Anavarzabal

Güncel yaılar

Herkes İçin Sanat: Anadolu Sergileri

İş Sanat, Cumhuriyet’in 100. yılında İstanbul’da ziyarete açılan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’yle sanatseverlere…

% gün önce

“Yeni Nesil Aile” Dikey Dizisi Bmag’in Yeni Nesil İçerik Evreninde!

Özlenen aile sıcaklığını ekrana taşıyan, başrollerinde Eda Ece, Sumru Yavrucuk ve İbrahim Selim’in yer aldığı…

% gün önce

Nestlé Waters & Premium Beverages, Water Dine etkinliğinin ikincisini Casa Lavanda’da yapıldı

Doğal su kaynaklarını koruyarak gelecek nesillere aktarma odağında çalışmalarını sürdüren Nestlé Waters & Premium Beverages,…

% gün önce

İş Sanat’ta yeni sezon başlıyor

İş Sanat’ın yeni sezon programı, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin terasında gerçekleştirilen bir basın…

% gün önce

Yerli kahve markası Maestro konseptini yoğun katılımla tanıttı

Türkiye’de kahve kültürü giderek çeşitlenirken, tüketici beklentileri de hızla değişiyor. Artık sadece kaliteli kahve sunmak…

% gün önce

Yeni bir sahne, yeni bir ifade dünyası Paribu Art

Paribu Art; Türkiye kripto varlık ekosisteminin oluşumuna ve gelişimine öncülük eden  Paribu tarafından, Türkiye’de sanatın…

% gün önce