Genel

Dünyanın en yetkin 10 tesisi arasında bir Türk markası var: Anavarza Bal

Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin sekiz yıldır destekçisi olan Anavarza Bal Türkiye’de en çok bal üreten Adana’nın Kozan ilçesinde, dünyanın en yetkin 10 tesisi arasında yer alıyor. Anavarza Bal aynı zamanda Türkiye’ de ilk kez toz bal üreten marka oldu.

Her ailede en az bir bal üreticisi var

Genel Müdür Can Sezen Kozan’da hemen hemen her ailede mutlaka bir bal üreticisi olduğunu, bu gücü arkalarına alarak markayı değer katmak üzere 1995 yılından beri çalışarak  bugünlere geldiklerini söyledi.

Türkiye’de ilk toz bal üretimi yapıldı

2023’te Londra Altın Ödülü, 2024 yılında Paris Lezzet Ödülü’ne layık görülen Anavarza Bal, Türkiye’de ilk defa toz bal üreten marka oldu. Can Sezen kurutularak toz haline getirilen balın eskiden ithal edildiğini, ilk kez kendilerinin üretime. İlerleyen dönemde son tüketiciye de ulaştıracağımız yüzde yüz doğal toz balı çaya, kahveye şeker yerine kullanılabilmek mümkün” dedi.

Gerçek bal kristalize olur

Anavarza Bal’da en çok ilgiyi Çiçek Balı görüyor. Onu Keven, Kekik ve Kestane balları izliyor. Peki sahtesini gerçeğinden nasıl ayıracağız. Can Sezen balın rengine tadına ya da kokusuna bakarak gerçek mi sahte mi olduğunu anlamanın imkansız olduğunu vurguluyor: “Gerçek bal er ya da geç kristalize olur. Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli husus açık bal yerine markalı balları tercih etmesi. Gerçek balın analiz dışında anlaşılması mümkün değil. Dünya fiyatlarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’de balın fiyatı uygun’’ diyor.

En yetkin 10 tesis arasında

Kozan’da bulunan Anavarza Bal tesisleri için Sezen “Bugün dünyanın en yetkin 10 tesisinden biri konumundayız. Tesisimizde tam akredite ve bağımsız laboratuvarımız yer alıyor. Dünyada balla ilgili yapılabilen tüm analizleri yapabiliyoruz. Bu sayede de dünyanın en büyük gıda markalarından bazılarının tedarikçisi konumundayız’’ diyor.

Tesis kendi enerjisini kendisi karşılayan bir sisteme sahip, bu anlamda sürdürülebilirlik konusunda duyarlı bir duruşları da var. Tesiste bulunan duyusal analiz laboratuvarı sayesinde en lezzetli balları analiz edip kavanozlayabiliyorlar. Türkiye’nin her yerindekianlaşmalı arıcılardan ürün alımı yaptıklarını ifade eden Sezen “Bizim için önemli kriter alacağımız balın akredite laboratuvarımızda yapmış olduğumuz 100’e yakın analizden geçmesi. Uyan ürünleri tesisimize kabul edip kavanozluyoruz’’ diyor.

Adı antik kentten

Anavarza Kozan İlçesi’ne bağlı Dilekkaya Köyü’nde yer alan bir antik kent. Efes’ten sonra Türkiye’nin en büyük antik kenti olduğu söyleniyor. Unesco Dünya Miras Listesi’nde geçici listede ve Yaşar Kemal’in İnce Memed romanında geçiyor.

Paylaş
Etiketler: Anavarzabal

Güncel yaılar

Ukraynalı fotoğraf sanatçısı Tetiana Udovychenko’nun objektifinden Mardin fotoğrafları

Ukraynalı fotoğraf sanatçısı Tetiana Udovychenko, hayran kaldığı Mardin şehrinin eşsiz güzelliklerini, dünyaya kendi objektifinin gözünden…

% gün önce

Gelenekten Geleceğe Çay Mükemmeliyeti

Kraliyet çay saatini masalara taşımak için 1823’ ten bu yana çay sanatını zarafet ve kaliteyle…

% gün önce

TOGO ile Sevgililer Günü’nü Saat&Saat Kampanyasıyla Özel Kılın…

Modern trendleri ve yüksek teknolojiyi birleştirerek her sezona özel koleksiyonlar tasarlayan TOGO, Sevgililer Günü'nü ayrıcalıklı…

% gün önce

Müziğin tüm renkleri yeni yılda İş Sanat’ta

İş Sanat yeni yılda da klasik müzikten kabareye, Türk sanat müziğinden türkülere, çok geniş bir…

% gün önce

Şehrin kültür mirasına övgü

Design Hotels’in yeni markası Pera’daki Casa Foscolo, restore edilen 134 yıllık binasında, misafirlerine edebiyat, sanat…

% gün önce

Esra Banguoğlu Oğut’un “Yeniden Doğuş ve Bereket” Workshop’u ile içsel dönüşüm ve bereketin kapılarını aralayın

Kundalini Yoganın Türkiye’deki öncüsü ve Sen Varsan Bereket Var adlı kitabın yazarı Esra Banguoğlu Oğut,…

% gün önce