Beyoğlu’nda, İstiklal Caddesi üzerindeki tarihi Boudouy (Bodvi) Apartmanı’ndaki ‘Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler’ sergisi ziyarete açıldı.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin ikinci süreli sergisi ‘Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler’ doğadan, denizden, pazar yerlerinden, balıkçılardan ve sofralardan ilham alan eserlerle tüm duyularımıza hitap ediyor.
İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında 28 Eylül Cumartesi günü başlayan sergi ilhamını verimli topraktan ve denizden; meyvelerden, sebzelerden, balıklardan, yemeklerden ve sofralardan alıyor. Sergide Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Selahattin Teoman, Cevat Dereli, Hikmet Onat, Hasan Vecih Bereketoğlu ve Mehmed Muazzez gibi 90 sanatçıya ait 200’ü aşkın tablo ve heykel izleyiciyle buluşuyor.
Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan 150’den fazla eserin seçildiği sergide, saygın koleksiyonerler ve kurumlardan ödünç alınan 50’ye yakın eser de var.
Küratör Gül İrepoğlu
Küratörlüğünü, müzenin de kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu’nun üstlendiği sergi, PATTU Mimarlık tarafından tasarlandı. Serginin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılan kitabını da Prof. İrepoğlu yayına hazırladı.
Müzenin 3. ve 2. katlarına yayılan sergi, tematik altı bölüme ayrılıyor:
* ‘Cömert Doğa’ bölümünde tarla, bağ ve bahçelerdeki rengarenk ekinlerin eşsiz düzeninin ve toprağın cömertliğini şekillendiren insanın yansıtıldığı eserler,
* ‘Doğa Tadında Renklerle’ bölümünde doğanın hayranlık uyandıran ürünleriyle; meyveler, çiçekler ve sebzelerle bezeli natürmortlar;
* ‘Ürünler Sunulurken’ bölümünde yaşamın kaynağı suyun, cıvıl cıvıl pazar yerlerinin, dükkanların ve sokak satıcılarının ilham verdiği eserler;
* ‘Denizden Çıkan Nimet’ bölümünde çeşit çeşit balıklar ve balıkçılar;
* ‘Yemek İçin Emek’ bölümünde gözü ve gönlü doyuran yemek hazırlıkları ve mutfak temalı eserler,
* Adını Orhan Veli’nin ünlü dizesinden alan ‘Cânân ki Degüstasyon’a Gelmez’ bölümünde ise kahve ve çay ile kahvehaneler, gazinolar, lokantalar ve sofraları konu alan eserler izleniyor.
Müzenin büyük beğeni ile karşılanan ilk süreli sergisi ‘İstanbul’un Resmi’nde olduğu gibi, bu sergideki eserlere de edebiyatımızın usta isimlerinden şiirler ve alıntılar eşlik ediyor.
Başlangıçta yeme içme resimleri vardı
Küratör İrepoğlu ‘Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler’i “Bu sergi, çağımızın resim kavramı altında, iştah açıcı görünümlerini yansıtıyor” diyor: “Yanı sıra zaman zaman keyifli, zaman zamansa düşündürücü veya anıları tetikleyici çağrışımların; izleyende dokunma arzusu uyandıran meyve yığınlarının, kimi zaman da sebzelerin ve yeme içme ‘an’larının sanatla görselleştirilmiş hallerini yansıtıyor.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, salıdan cumaya 10.00-19.00, cumartesi ve pazar günleri 12.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze pazartesi günleri ziyarete kapalı.
Müzenin giriş katı İstiklal Caddesi ile bütünleşik bir yapıda kurgulanan kafesi ve müze dükkanı ile ziyaretçileri içeriye davet ediyor. Sergi kurgusu yukarıdan aşağıya planlanan müzede 5. ve 4. katlar ‘Türk Resmini İzlemek’ isimli kalıcı sergiye, 3. ve 2. katlar ise süreli sergilere ev sahipliği yapıyor. Çok amaçlı olarak kullanılan BlackBox Salonu’nda sezon boyunca çeşitli etkinlikler ve çocuklar için ücretsiz atölyeler düzenleniyor.