Rotamızı iyi lokantalara uydurduğumuz, anıları planlara katıp muhabbetin dibine vurduğumuz, plakalardan kelime türetip eğlenceye doyduğumuz uzun yollara özlemimiz anlatılır gibi değil. İşin şarkılardan fal tutma faslını saymadık bile. Bu yaz o kısmın bütün yükünü üstünüzden alıyoruz. İster adınızın harflerinden başlayın, ister alfabenin rastgele bir yerine parmağınızı koyun. Sizi A’dan Z’ye ful coşkuya davet ediyoruz. BEGÜM SOYDEMİR
A
Asu Maralman, Ali Güven, Ajda Pekkan, Atiye
başlangıç için en uygun şarkı, ismiyle de Aysel Gürel imzalı sözüyle de Asu Maralman’ın ‘Yollar’ı. “Her yolun bir yolcusu var” diye başlar, “Yollar hasretleri bağlar/Yollar gurbetlere uzar/Yollar karanlık yollar/Aydınlık yollar da var” nakaratıyla herkesin bir yerine değer. Hemen arkasından Ali Güven’in “Ardına bakma yolcu” diyen şarkısı ‘Yolcu’ iyi gider. Uzun yol Ajda Pekkan’sız olmaz. İstanbul sınırlarından çıkmadan ‘Moda Yolu’yla başlayın, “Yarın güneş doğmadan/Gitmiş olacağım belki burdan” diyen ‘Son Yolcu’ya uğrayın, biraz da Beş Yıl Önce On Yıl Sonra’yla birlikte söylediği ‘Yolculuk’ta mola verin. Behiye Aksoy’dan Nilü- fer’e pek çok isimden duyduğumuz ama Süperstar’a başka türlü yakışan şarkıyı sona ayırdım: Bir Yıldırım Gürses klasiği olan ‘Bir Garip Yolcu’nun “Yalan dünya, her şey bomboş” nakaratının hakkı, en çok camlar açılıp bağıra çağıra söylenerek verilir. İlk bölümün kapanışına ise “Gideni yolla, isterse dönsün sonra” diye diye ses yükseltmelik Atiye şarkısı ‘Salla’ yakışır.
B
Bulutsuzluk Özlemi, Barış Manço, Bülent Ersoy, Bergen, Bayan Semiha
Yolda kornamı çalarım, erkekleri parçalarım
Bulutsuzluk Özlemi iyi bir yol arkadaşı. “Solda güneş yükseliyordu” dedikleri ‘Güneye Giderken’ de “Ayağım gaz pedalında/Ardımda fırtına” dedikleri ‘Yine Düştük Yollara’ da temaya uygun. Sonrasına, Barış Manço’nun ‘Yine Yol Göründü Gurbete’si cuk oturur (Hatta bir de aynı şarkının Manço’nun 1976’da Belçika’da kaydettiği albüm için seslendirdiği versiyonu olan ‘Lucky Road’u dinleyin). Herhalde biliyorsunuzdur ama hatırlatayım; yanına ‘Diva’nın güçlü nefesini almadan yola çıkan büyük hata eder. Defalarca tecrübe edilmiş garantili iki Bülent Ersoy şarkısını iliştiriyorum: Şu zor günleri geride bırakmışken “Dertlerin cümlesine” diye haykırarak ‘İtirazım Var’ı açın, peşine “Ne çektiğimi” kısmına bastırarak ‘Bir Ben Bir Allah Biliyor’ takın. Bu harfin iki müjdesi sonda: Bergen’in nadir hareketli şarkılarından, “Âşığım bir şoföre” dediği ‘Şoför’ ve Bayan Semiha’nın ta 1900’lerin başlarında “Yolda kornamı çalarım/Erkekleri parçalarım” diye racon kestiği efsane kantosu ‘Kadın Şoför’.
C
Cem Karaca, Ciguli, Can Bonomo, Coşkun Sabah
Başım köpük köpük bulut, içim dışım deniz
Elbette her zaman ‘Resimdeki Gözyaşları’, tabii ki daima ‘Tamirci Çırağı’ ama kafanızı yukarı kaldırır kaldırmaz göreceğiniz manzaranın emrine uyup Cem Karaca’dan bu kez, Nâzım Hikmet’in ölümsüz şiirinden başka bir klasik yarattığı ‘Ceviz Ağacı’nı dinlemelisiniz: “Başım köpük köpük bulut/İçim dışım deniz”… En çok fıkır fıkır ‘Binnaz’ı biliyor olabilirsiniz ama gelmiş geçmiş en özel müzisyenlerden Ciguli’nin “Gece gündüz gezersin” diye başlayan ‘Yapma Bana Numara’sını sakın boşlamayın. Araya Can Bonomo’nun “Özgürlüktür benim şarkım” ve “Yollar hep uçsuzdur” sözleriyle listemize giren ‘Kaçak’ını alıp tempoyu biraz düşürdükten sonra Coşkun Sabah’ın “Kaç saatlik yol ki şunun şurası” diye isyan ettiği ‘Okyanus mu İki Şehrin Arası’yla noktayı koyabilirsiniz.
Ç
Çelik, Çığrışım
Nasıl da mutluydu bizim salak!
Tek tek birkaç şarkısını önermekle kalmayalım, Çelik’in 2002’de çıkan dokuzuncu albümünün adı ‘Yol’ zira. Efsanelerden ‘Dongi Dongi’, Erkin Koray şarkısı ‘Silinmeyen Hatıralar’, Ebru Gündeş katkılı ‘Sen Yoluna Ben Yoluma’, temamıza başka bir yön çizen ‘Otobüs’, albüme adını veren ‘Yol’ gayet iyi gider. Ekşi Sözlük’ten alıntıyla, ‘memleketimizin bilinen ilk punk ekibi’ olan, Tünay Akdeniz’in kurduğu Çığrışım adlı grubun ‘Salak’ şarkısı da başka bir seçenek. Neden? Çünkü illaki yolda sizi sinir eden birileri olacak; onlara karşı kendinizi bozmayın, hırsınızı o müthiş ekiple birlikte “Saaa-salak” diye bağırarak çıkarın.
D
Demet Akalın, Doğuş, Deniz Arcak, Deniz Seki
Birkaç gün tatile çıkmalıyım
Demet Akalın’dan ‘Tatil’i açarken, “Acilen toparlanmalıyım/Üstümden koca bir aşk geçti/Birkaç gün tatile çıkmalıyım/Aklıma gelirsen sana yazarım” satırlarındaki ‘bir aşk’ın yerine ‘salgın’ koyun. Sonra Doğuş’un “Sevda yüklü trenler/Boş raylarda ilerler” dediği ‘Uyan’a bir uğrayın. Boğaziçi olur, Osmangazi olur; yolunuz mutlaka bir köprüden geçecek, siz de o anlarda hemen Duman’dan ‘Köprüaltı’na geçin. Sonra Deniz Arcak’ın “Hadi yoluna” dediği ‘Eyvallah’la biraz sakinleşir, Deniz Seki’den ‘Yakamoz’u dinleyip en güzel yaz gecesi manzaranıza hazırlanırsınız.
E
Ece Seçkin, Ebru Gündeş, Emel Sayın, Ebru Yaşar, Erol Evgin
Aklımı yolda bıraktım inan
Yola iki araba çıkmanın lezzeti başkadır. Elimizde hem bu duruma hem neşe artırmaya yönelik şarkı da var üstelik. Ece Seçkin’den ‘Adeyyo’yu dinlerken “Upuzun yollar arkandayım/Takip mesafesi aramızda” kısmında sesi açarsınız. “Bir daha bu yolları aynı hevesle yürür müyüm” derken insanın içine içine işleyen Sezen Aksu şarkısı ‘Kaçak’ı Ebru Gündeş’ten dinleyin. Üstüne bir de “Aklımı yolda bıraktım inan” dediği ‘Fırtınalar’ cilası çekersiniz. Emel Sayın’la ‘Gideceğin Yere Beni de Götür’ durağında nefeslenip Ebru Yaşar’dan ‘Bu Sahilde’yi ve “Biz seninle ekmekle tuz gibi/Yaz gününde buz gibi/Sekizle dokuz gibi/Ayrılamayız” sözleriyle aşırı eğlendiren ‘Sekizle Dokuz’u yüksek sesle söyleyin. E, Erol Evgin’siz ‘E’ olmaz. Hemen ‘Söyle Canım’, ‘İşte Öyle Bir Şey’, ‘Sevdan Olmasa’, ‘Bir de Bana Sor’, ‘İçimdeki Fırtına’ diye sıralamaya başladınız muhtemelen ama öyle kolaya kaçacak değiliz; önerimiz, “Şoför Mehmet deyip geçme/Onun da bir kalbi vardır” sözleriyle gönül çelen ‘Şoför Mehmet’. Şarkının sözleri Çiğdem Talu’ya, bestesi Gündüz Pamuk’a ait üstelik. Evet, Orhan Pamuk’un babasına. Bomba değil mi?
F
Ferdi Tayfur, Fikri Karayel
Bakışların bana biraz cesaret versin
“Toprak olur, taş olurum/Yolunda yoldaş olurum/İstersen gardaş olurum”; evet, şimdi hep beraber: ‘Merak Etme Sen’. Ferdi Tayfur’un bir numaralı şarkısı unutulur mu hiç? (Tayfur’dan bağlamsız bir bonus da verelim: ‘Sigarayı Bıraktım’)… Bir de Fikri Karayel var tabii unutmamamız gereken çünkü sanki bu listeye girmek için özel çalışmış kendisi! ‘Trenler’i mutlaka dinleyin ama asıl “Tutmayın, yol verin gidene” dediği ‘Yol’u listenize alın.
G
Gazapizm, Göksel, Gökhan Tepe, Grup Gündoğarken, Gökhan Özen, Gülben Ergen
Sezonu açtım, oh mis!
Gazapizm’in ‘Yol’ şarkısı her şeyden önce sade suya tirit olmayan, manalı sözleriyle çağırıyor. Favori bölümüm “Sen önünden doy/Gözün açlığı zor/Hazların da yol, vicdanın da yol”. Göksel’in ‘Uzun Uzun Yollar’ı âdetten. Gökhan Tepe’nin ‘Yürü Yüreğim’i “Gidelim buralardan” sözüyle tavlayıcı. Grup Gündoğarken’in ‘Bir Yaz Daha Bitiyor’unu dönüşe ayırmak gerek, şimdi ‘Yol Aldım Sevdalardan’ dinleyin. Gidişe Gökhan Özen’in ‘Mis’i yakışır; baksanıza şu sözlere: “Bi bilet aldım, oh mis/Sezonu açtım, oh mis/Denize karşı şöyle/Bi nefes aldım, oh mis”… Elimizde bir de adı ‘Uzun Yol Şarkıları’ olan Gülben Ergen albümü var. 2009 tarihli akustik albümden en çok Oğuzhan Koç’la tanışmamızı sağlayan ve o dönem hayli ses getiren ‘Giden Günlerim Oldu’yu hatırlarsınız muhtemelen. Bu sefer diğerlerine de bir şans verin.
H
Hande Yener, Haluk Levent, Hadise, Hakan Peker
Tatile çıkmadım, çıkamadım
Çelik-Ebru Gündeş düetiyle aynı isimde (‘Sen Yoluna Ben Yoluma’) bir Hande Yener şarkısı da var. Ama ondan seçeceğimiz parça “Uçak, gemi, tren, bir araba fark etmez/Bu yolu hiç dert etmez kalbim” diye başlayıp “Gideceğim tek yer” diye bağladığı ‘Havaalanı’. İstikamet oralara doğruysa Yener’den ‘Bodrum’u da dinleyebilirsiniz. ‘Yollarda Bulurum Seni’yle Haluk Levent’e selam çaktıktan sonra Hadise’den ‘Yaz Günü’yle havaya girmek kolay olacak. Vurucu darbeyi gene sona sakladım tabii. Hakan Peker’den ‘Tatile Çıkamadım’. Neyse ki siz çıkabildiniz ama sözlerin hakkını vermenize mani değil bu: “İnanamıyorum var mı ötesi/Oluvermişim yedi köyün delisi/Kaldım bekâr bayram ertesi/Tatile çıkmadım, çıkamadım”…
I
Işıl German, Işın Karaca, Irmak Arıcı
Yaklaş ama kalsın az bi mesafe
Bazen küçük şeyler vesile olur, hayatınızı güzelleştiren bir detayla tanışırsınız. Hâlâ dinlemediyseniz ‘Aşk Yolu’ndan başlayarak, kıymeti pek bilinemeden 2017’de aramızdan ayrılan Işıl German’a merhaba deyin. ‘Ağlıyorsam Sen Aldırma’, ‘Baksana Bana’, Çağan Irmak’ın ‘Yolculuk’ (2005) filminin son sahnesinde çalınca yıllar sonra yeniden gündeme gelen ‘Aşkın Kederi’ ve orijinali Patrick Topaloff’un ‘Allo… Lola… C’est Lolo’su olan ‘Biliyorum Sensin O’yu (şimdilerde ‘2. Sayfa’ programının müziği olarak kullanılıyor) arka arkaya dinleyin. Sonra Işın Karaca’nın tam bu döneme uygun olarak “Yaklaş ama kalsın az bi mesafe/Mişli geçmiş olmuş her şeyimiz külliyen hurafe/Gönlümüz dolmuş, olmuş sıkış sıkış/Nereye kadar onla bunla bakış bakış” dediği ‘Az Bi Mesafe’ye uğrayın. Kapanış için de karantina günlerine bir selam çakıp Irmak Arıcı’dan ‘Bir Devir Bitti’ye tıklarsınız.
İ
İbrahim Tatlıses, İsmail YK, İzzet Altınmeşe
Diskoda rap yaparsın
İbrahim Tatlıses’ten şöyle iç yakan bir uzunhavamız olmasın mı yani? ‘Mutlu Ol Yeter’ albümündeki (1982) ‘Yaz Gelsin de Gidelim’, “Saçlar gerdan yaylasına dökülsün de gidelim/Kurban gidelim, burdan gidelim” sözleriyle biraz gözleri doldurur. Peşine gene ‘İmparator’dan bir ‘Yallah Şoför’, bir de ‘Tren Gelir Hoş Gelir’ takıp hüznü dağıtın. Sonra İsmail YK’dan ‘Bas Gaza’ gelsin. Ama öyle sorumsuzca hızlanmanıza müsaade edemeyiz. Siz hemen bir yandan Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce ‘yavaş’ (hêdî, şuvey, slow) mesajı verirken, bir yandan da aşırı eğlenceli bir şarkı söyleyen İzzet Altınmeşe’nin ‘Tappo Rappo’suna kulak verin: “Tappo rappo edersin/Diskoda rap yaparsın/ Kalbini çok yorarsan/Sonra hapı yutarsın”…
J
Jale, Jehan Barbur, Jabbar
Ormanlar olsun ucunda
Ne çok ‘Sen Yoluna Ben Yoluma’ isimli şarkı varmış! Eksik kalmasın, başlamışken Jale’ninkini de dinleyip üçlemeyi tamamlayalım. Bitmesin isteyeceğimiz, iki yanı ağaçlı virajları alırken Jehan Barbur’un ‘Yollar’ı gelsin: “Git git uzanma bana, yollar senin nasıl olsa/Son bir hikâye ver bana, ormanlar olsun ucunda”… Günbatımına yakın Jabbar’ın Serenay Sarıkaya’yla birlikte söylediği ‘Haz’a geçersiniz: “Gün batmaz sende (güzelsin, gülersin)/Hep yaz sende (güneşsin, yakarsın)/Haz sende (titretir ruhunu)/Biraz bende”…
K
Kayahan, Kenan Doğulu, Kalben, Kibariye, Kaan Öztürk
Ah, nasıl yollarına bakacağım kim bilir…
“Sen benim uğurlu yolumsun” kısmından tutturup ‘Seninle Her Şeye Varım Ben’den mi girersiniz yoksa yaz tatiline en yakışan cümle ‘Atın Beni Denizlere’ye mi kulak verirsiniz bilmem ama herhalde koca yol boyu kulağınızı Kayahan’sız bırakmazsınız. Kenan Doğulu’nun “Aşk aşk diye yollara düştüm/Gitme seninle gelemem artık” diye başlayan ‘Haykırış’ındaki bazı satırlar size tanıdık gelecek (‘Sevemem Artık’/Ömür Göksel) ama bunun müziği bambaşka, mutlaka dinleyin. Sonra Kalben’e, “Geceden düştüm yola” dediği ‘Yol’ şarkısına geçersiniz. Oradan Kibariye’nin “Kalben ne kadar dertli olacağım”, “Ah nasıl yollarına bakacağım” diyerek hayatımıza girdiği klasiği ‘Kimbilir’e geçmek kolay olacak zaten. Varış noktasına birkaç kilometre kala da Kaan Öztürk’ten ‘Yollarda Yoruldum’u açarsınız.
L
Lale Belkıs, Levent Yüksel, Lara
Gölgemi aldım yanıma
Lale Belkıs’ın duru sesiyle okuduğu ‘Yolun Açık Olsun’un melodisi tanıdık gelebilir. 1977 Eurovision yarışmasında Fransa’ya birincilik getiren şarkının (‘L’Oiseau Et L’Enfant’/Marie Myriam) döneme uygun şekilde Türkçe söz yazılmış aranjmanını dinliyorsunuz zira. Levent Yüksel’in ‘Zalim’i sadece “Gölgemi aldım yanıma/Vurdum hasretin yoluna” sözleriyle değil Yüksel’in bir uzun yol kamyon şoförünü canlandırdığı klibiyle de temamıza uyar. Altın vuruşu “Şeytan diyor, yol ver, son ver” diyen Lara’nın müthiş kıvrak şarkısı ‘Katmer Katmer’le yaparsınız.
M
Mirkelam, Murat Boz, MFÖ, Metin Arolat, Müslüm Gürses
Seksen-doksan yol alma, kilometreyi düzle
Mirkelam’ın Kargo’yla söylediği ‘Yollar’dan iki cümle söz seçemem, her satırı son derece uygun. Allahtan içinde “Gel de bu gece yıkılsın/Yoluna kul köle gönül, kapılmış ağlarına” sözleri geçiyor, yoksa az kalsın Murat Boz’un ‘Janti’sinden mahrum kalacaktık. Yolu yarılarken MFÖ, “Tam ortasındayım yolun” demezse olur mu? Yol boyu aklınızdan geçenleri Metin Arolat’ın dile getirmesi için sizi “Bildik evleri yıkalım/Yerleşelim senle bir karavana” dediği ‘Karavan’ şarkısına alalım (XX’nci sayfada bunu nasıl yapacağınızı da bulacaksınız üstelik). Hayale dalanları uyandırmak içinse Müslüm Gürses’in ‘Gazla Şoför’ünü önerelim: “Gazla şoförüm gazla seviyorum pek fazla/Seksen-doksan yol alma, kilometreyi düzle/Müşterimiz az olsun, az olmazsa kız olsun/Adana’dan gaza bas, Bolu Dağı düz olsun”…
N
Nazan Öncel, Nilüfer, Nükhet Duru, Nil Karaibrahimgil
Bizi ararlarsa uzaktayız diyelim
Nazan Öncel, ‘Gidelim Buralardan’ derken ya da Nilüfer’den ‘Yolcu Yolunda Gerek’ dinlerken eli valize gitmeyen var mı? Varış noktanızda sizi bekleyen biri varsa Nilüfer’den bir de ‘Ta Uzak Yollardan’ açıverirsiniz hem. Hüzün basarsa Nükhet Duru’dan ‘Yolun Uzun’a geçersiniz, size “Kalk gidelim, hiç vaktim yok üzülmeye” der. Nil Karaibrahimgil’in daha iki ay evvel çıkardığı şarkısı ‘Sakız Adası’ ise bir niyet gibi, bir dua gibi gelir: “Gel gidelim buralardan/Bir yelkenliye binelim/Bizi ararlarsa/Uzaktayız diyelim”…
O
Orhan Gencebay, Oğuzhan Koç
Kelebek gönlüme çiçek gerekli
Fazla düşünmeye gerek yok, bu harfin verili geleni Orhan Gencebay. ‘Batsın Bu Dünya’, ‘Bir Teselli Ver’, ‘Mevsim Bahar Olunca’, ‘Ayşen’ her daim ezberimizde ama bu yola çıkmak için o kadar sabretmişken siz açılışı ‘Leyla ile Mecnun’ filminin şarkısı ‘Beklemek İbadet Kalmak Zulümdür’le yapın. Araya Cemal Safi’nin müthiş sözleriyle (“Kelebek gönlüme çiçek gerekli/Senin ilkbaharın geçti diyorum”) bir ‘Müsaaden Olursa Ben Gidiyorum’ alın. Ve yine Safi-Gencebay işbirliğinin zirvesi, “Ya yolu kaybettim, ya ben kayboldum/Ne olur bir yerden karşıma çıksan” diyen ‘Ya Evde Yoksan’la bağlayın. Biraz daha yakınlara gelmek için iki ‘Yol Arkadaşım’ filminde de oynamış Oğuzhan Koç’un “Yolum uzun artık” dediği ‘Gitsem Diyorum’ en uygun seçenek.
Ö
Özlem Tekin, Özcan Deniz, Özkan Uğur
Hamba leley yamba leyyo!
Ne zamandır sesine hasret kaldığımız Özlem Tekin, “Bir ses var içimde yolu gösteren” der ‘Yol’ şarkısında. Ya da belki onun “Gün benim günüm, hiçbir engelim yok bu kez önümde” deyip gitmeye karar verdiği ‘Hep Yek’le tempo tutmak istersiniz. “Bildiğim her şeyi unutasım var/Başıboş sahilde dolaşasım var” sözleriyle Özcan Deniz’in ‘Yapmak Lazım’ı son dönem ruh halimizi güzel özetler. Haa, “Ben o kadar uzun boylu düşünemem, mırıldanırken mana değil coşku arıyorum” diyene de tavsiyemiz var; Özkan Uğur’dan ‘Olduramadım’. Şair burada “Hamba leley yamba leyyo ooo leyya” diyerek tam da size sesleniyor.
P
Pamela, Pinhâni, Pilli Bebek
Ankara gel dedi
“İstanbul seni hapsetmiş” cümlesi içinizde bir yerleri titretiyorsa karantinadan çıkışınızı Pamela’dan ‘İstanbul’u dinleyerek kutlamaya başlayın. Bu arada, belki tatil lafı geçer geçmez sahillere koşmak yerine Ankara’nın az sonra denize çıkacakmış gibi kandırma potansiyeli olan tatlı sokaklarını tercih edenlerdensinizdir. O zaman Pinhâni’nin ‘Ankara Gel Dedi’sini koyun kulağınıza. Bu yolu trenle yapacaksanız
Ankaralı grup Pilli Bebek’in “Tren yolları boyu düşündüm” dediği şarkısı ‘Olsun’ da listenizde bulunsun.
R
Rafet El Roman, Ragga Oktay, Reynmen
Gidiyoruz biz tatiliz
Şehre şöyle bir el sallamadan mı gideceksiniz? Bu tatlı harekete Rafet El Roman’ın ‘Bay Bay’ından daha uygun fon müziği bulamazsınız: “Ne gücüm kaldı ne de sabrım/Barabam bimbiri biribumbam/Haydi bana elveda”… Ragga Oktay’ın ‘Çukulata Kız’ını çok seviyor olabilirsiniz ama bizim listeye göre olan şarkısı ‘Tatil Rehberi’dir: “Gidiyoruz biz tatiliz/Yolumuz Antalya, Marmaris/Şu anda çok sevinçliyiz/Ragga Oktay tatil rehberiniz”… Bu gaza getirici sözlerin büyüsüne kapılıp gazı köklemeyin diye de ikisinin üstüne Reynmen’den ‘Kaçamak’ı öneririz.
S
Sıla, Sertab Erener, Serdar Ortaç, Seda Sayan, Sibel Can, Sezen Aksu
Yeşil erik beyaz örtüye konmadan gel
Allahım, ne bereketli harfmiş bu ‘S’! Bir kere, hiç kaçarı yok, Sıla’yla ‘Kafa’dan gireceksiniz: “Hadi kalk gidelim hemen şu anda/Kapa telefonunu, bulamasın arayan da/Açarız radyoyu, yol nereye biz oraya”… Sonra Sertab Erener’in “Uzanmışım kumsala, güneş damlar içime” dediği ‘Kumsalda’ gelecek. Serdar Ortaç’tan ‘Zakkum’ (“Güneş yakmıyor hasretin kadar/Sahilde dalga, gönlümde sen var”) ve Seda Sayan’dan ‘Git Yoluna’yla sesinizi iyice yükselteceksiniz. Sonra Sibel Can, ‘Daha Yolun Başındayım’ diyerek azıcık mahzunlaştıracak. Finali elbette Sezen Aksu’yla yapacaksınız. ‘Git’, ‘Gidiyorum’, ‘Ben de Yoluma Giderim’, ‘Yol Arkadaşım’ opsiyonel ama “Yaz bitmeden gel/Yapraklarım solmadan, narlar olmadan gel/Gün devrilmeden/Yeşil erik beyaz örtüye konmadan gel” dediği ‘Yaz’ şart!
Ş
Şebnem Ferah, Şenay
Honki ponki tonino…
“Ben bir kısrak gibi gelmişim dünyaya/Şahlanıp gitmek içimde var” ne acayip bir his yaratıyor insanda. Üstüne bir de Şebnem Ferah’ın baştan çıkaran sesini ekleyin. Özetle ‘Hoşçakal’ı mutlaka dinleyin. Yetmezse bir de ‘Sil Baştan’ eklersiniz üstüne. Sonra da Şenay gelir. Önce “Haydi gel gidelim benim ülkeme” deyip ‘Beyaz Ülke’ye davet eder, sonra da “Honki ponki tonino/Çalana bimbo poriro/Muşi muşi popozo kozizo/Şiki şiki şayne tikitak tok” nakaratını ezberlettiği ‘Honki Ponki’yle alıp eğlencenin göbeğine bırakır.
T
Tarkan, Tanju Okan, Teoman, Tuğba Özerk
Gel gündüzle gece olalım
Koskoca Tarkan bu yahu, tabii ki ne önersem “Şunu nasıl unutursun!” itirazı gelecek. O yüzden bütün eleştirilere kulağımı tıkıyor ve ‘Gül Döktüm Yollarına’ diyorum. Tanju Okan’dan da çoğunuzun bilmediğine emin olduğum, “Haydi kalkın hep beraber gidiyoruz” dediği ‘Yolculuk’u listeye alıyorum. Sonra Teoman’dan ‘Yollar’ı son ses açıyorum. Durulmak içinse Tuğba Özerk’e başvuruyor, ‘Gidesim Geldi’yle olayı bağlıyorum.
U
Uf-Er, Umay Umay
Giderim bugün ha yarın, hareket vakti gelince
Ufuk Yıldırım’la Ercan Saatçi’nin 90’ların ilk yıllarında kurduğu Uf-Er grubunu hatırlar mısınız? Daha çok “Konuşuyoruz ama nece konuşuyoruz” bölümüyle aklımıza kazınan ‘Hebelüp’ şarkısı “Trafigi mrafigi kafatasına takma/Ağzını mağzını bozma, sen onlara bakma” diye başlardı. Bunu manalı bir yol nasihati olarak cebimize koyalım evvela. Sonra da madem 90’lar kapısını araladık, oradan devam edelim ve dönemin en müstesna isimlerinden Umay Umay’ın ‘Hareket Vakti’ne uğrayalım. “Çağıran bir şeyler var hep beni uzak şehirlerde” diyen birinin sözlerine kulak verilmez mi hiç?
Ü
Ünal Narçın, Ümit Sayın, Üç Hürel, Ümit Besen
Hisar, Kuruçeşme, sahil boylu mu?
Eğer başka bir şehirden İstanbul’a doğru geliyorsanız ‘Kız Sen İstanbul’un Neresindensin’i en az bir kere dinlemelisiniz. Hem de Emel Sayın’dan değil, Âşık Yener’in bulmaca gibi sözlerini şahane bir besteyle buluşturan Ünal Narçın’ın sesinden. Yola İstanbul’dan çıkanlardansanız Ümit Sayın’dan ‘Bu Şehir Yok mu’ size göre: “Gitsem bu şehirden olmuyor/Kalsam buralarda durulmuyor”… Üç Hürel’in ‘Ömür Biter Yol Bitmez’ini sözleri itibariyle moralinizin son derece yüksek olduğu bir ana denk getirmeyi unutmayın lütfen. Finale bir klasik yakışır tabii; Ümit Besen’den ‘Şoför’ gelsin: “Şoför desinler bana, berduş desinler bana/Yeter ki en sonunda seni versinler bana”…
V
Vega, Vedat Sakman, Volkan Konak
Mavi aynasında suların…
Vega’nın “Şarkılar var falımda”, “Yine yol var falımda” dediği şarkısının adı ‘Ankara’ ama istikametin neresi olduğu fark etmeden pek güzel gelir. Siz dümeni güney sahillerine doğru kırdıysanız imdadınıza ‘Denize Dönmek İstiyorum’ şarkısıyla Vedat Sakman yetişir: “Mavi aynasında suların/Boy verip görünmek istiyorum”… Yok, Karadeniz’e doğru gidiyorsanız tabii ki Volkan Konak dinleyeceksiniz. En uygun şarkıyı sorarsanız ‘Yar Gider Arabayla’ deriz.
Y
Yeni Türkü, Yeşim Salkım, Yıldız Tilbe, Yüksek Sadakat
Ne güzeldir yollarda olmak şimdi
Yeni Türkü’nün şahane ‘Mamak Türküsü’nün sözleri aslında Kemal Burkay’ın 1971’de Mamak Askeri Cezaevi’nde yazdığı dört bölümlük şiirin ‘Tutsaklar’ adlı ilk bölümüdür. Bu ay kapağımızı da güzelleştiren “Ne güzeldir yollarda olmak şimdi” dizesi işte o şiirde geçer. Ve şu netlikte söylemekte beis yok; uzun yola daha çok yakışan şarkı bulunmaz. Araya Yeşim Salkım’ın ilk albümünden ‘Ben Yoldan Gönüllü Çıktım’, Yıldız Tilbe’den de “Her şeyimi topladım, kendimi hazırladım” dediği ‘Yar Yanına Geleceğim’i alıp yine çok isabetli bir yol şarkısına geçebilirsiniz. Evet, Yüksek Sadakat’in “Gül renginde gün doğarken/Boğaz’dan gemiler usulca geçerken/Gel çıkalım bu şehirden/Ağaçlar, gökyüzü ve toprak uyurken” dediği şarkısı ‘Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer’e…
Z
Zeynep Bastık, Zerrin Özer, Zeki Müren
Gözünüz yolda, kulağınız bende olsun sevgili şoför kardeşlerim
Şanlı finalimizi şu güzel mevsime selam durarak yapmayalım mı? Sahne Zeynep Bastık’ın tazecik şarkısı ‘Ben Her Mevsim Yazım’la açılsın. Zerrin Özer’in kutsal yaz üçlemesi sakın ha atlanmasın: ‘O Yaz’ (“Nasıl da geçmişti bütün bir yaz”), ‘Bu Yaz’ (“Deli gibi özledim sevgilim seni bu yaz”) ve ‘Deli Yaz’ (“Bekle yine deli yazlar gelecek”)… Son harfi ve haliyle tüm listeyi taçlandırmak için alkışlarla assolist Zeki Müren gelsin: ‘Bir Yaz Günü Tanışmıştık’, ‘Bir Yaz Sabahı’, ‘Kutupta Yaz Gibi’… Büyük kapanışı da ‘Sanat Güneşi’nin 1960’lı yıllarda Pirelli’nin radyo reklamlarında kullandığı sloganla yapalım: “Gözünüz yolda, kulağınız bende olsun sevgili şoför kardeşlerim.” Herkese iyi yolculuklar…
YAZI: BEGÜM SOYDEMİR