Sokaktan yükselen nefis kokular lüks restoranların steril ortamını ele geçirdi.
Yazı: AYNUR ERDEM FOTOĞRAFLAR: AVŞAR GÜLENER
Kokoreç kadar insanları ayrıştıran, iki kutba ayıran bir sokak lezzeti yoktur herhalde. Ya nefret edersin ya da derin bir aşk duyarsın çünkü… İstanbul’un klasik sokak lezzetlerinin başında gelir kokoreç. Uzun bir içki sofrasının ardından sabaha doğru mideyi rahatlatmanın en lezzetli yoludur. Yanlış anlamayın bu bir ‘kokorece methiye’ yazısı değil. Çünkü kokoreç kendisine duyulan bu derin aşktan mı yoksa nefretin hırsından mı bilinmez sessiz ve derinden bir hareketle hiç hissettirmeden bu kış tüm birinci sınıf restoranların menüsünü istila etmiş görünüyor. Tıpkı modada olduğu gibi artık ‘yeme/içme trendlerini de sokaklar mı belirliyor?’ soruları eşliğinde domatesli, yeşil biberli, kimyonlu, bol baharatlı, dumanı üzerinde tüten ‘sokak çocuğu’ kokorecin soylulaştırılma hikayesini okumaya davetlisiniz!
PARK ŞAMDAN & THE BARLES OTTOMANS
İstanbul’un klasik mekanlarından Park Şamdan’ın menüsünde kokoreç göreceğinizi söyleselerdi güler geçerdiniz sanırım. Ancak dedik ya kokoreç artık sadece sokakta değil saray mutfaklarına da girmiş durumda. Birkaç yıl önce Kuruçeşme’deki Les Ottomans Hotel’in sahil kısmına kurulan Park Şamdan The Bar, Boğaz şeridindeki ağırbaşlı mekanında her zamanki kalitesini bozmadan hizmet vermeye devam ediyor, tabii sokaktan yükselen trendlere de kulağını tıkamadan…
Domates, biber, taze kekik ile sokakta yediğimiz klasik kokorecin (62 lira) görüntüsünü de tadını da bozmadan kendi tarzında üzerine patates kızartması ile süsleyerek sunan Park Şamdan’ın menüsünde provensal sos ile servis edilen Burgonya usulü escargots’nun hemen altında duruyor. Her gün 12.00-23.00 saatlerinde açık.
Kuruçeşme Mah. Muallim Naci Cad. No: 68 Beşiktaş
Tel: 0542 772 33 33
MEST
Son zamanlarda ardı ardına açılan gurme restoranlarla çehresi farklılaşan Reşitpaşa’nın kaderi Mest’in açılmasıyla değişmeye başlamıştı. Lezzete önem verenlerin uğrak adreslerinden biri olan Mest, margarinin kapıdan sokulmadığı, mevsiminde ürünlerle hazırlanan menüleri ve yerel üreticileri destekleyen tavrıyla öne çıkıyor. Zamanla ördek konfit’sinin ünü öyle yayıldı ki, bunun için kilometrelerce yol tepen müdavimleri, meraklıları oluştu. Mest’in Fransız ve Anadolu karması mutfağının ördekten sonra en ilgi gören tabaklarından biri de kokoreç artık. Patlıcan beğendi, çeri domates, yeşil biber, kırmızı pul biber ve kekik ile servis edilen beğendi üzerinde dilim kokoreç (37 lira), gurme lezzetler yapan mekanda hiç de tuhaf karşılanmadı ilk andan itibaren. Mest’in sadece davet ve özel organizasyonlarda açık olduğunu hatırlatalım.
Reşitpaşa Mah. Tuncay Artun Cad. Salih Bey Sok. No: 4 Sarıyer
Tel: 0212 229 03 92
ODUN
Odun çok kısa bir süre önce Reşitpaşa’da, Suat Palpas ve Mest’in kurcusu olan Can Ünsal tarafından hayata geçirildi. Pizzeria olarak tanımlayabileceğimiz Odun’un ördekli, kokoreçli, kasap sucuklu, tulum peynirli/kuşkonmaz ve enginarlı pizzalarını mutlaka deneyin. Özellikle kokoreç pizzası (45 lira) büyük ilgi görüyor. Odun’un pizza hamurları iki gün dinlendiriliyor, mutlaka el ile açılıyor ve isminden de anlayacağınız gibi İtalya’dan getirilen özel bir fırında odun ateşinde pişiriliyor. Özetle, geleneksel İtalyan tariflerininin Anadolu mutfağının modern yorumuyla harmanlandığı lezzetli gurme pizzalar için gideceğiniz adres belli! Henüz yeni açılmasına rağmen ikinci şubesi de çok yakın bir zamanda açılmış olacak buradan müjdesini verelim. Glutensiz hamur seçeneğinin bulunduğu bu gurme pizzaları eve de söyleyebiliyorsunuz aklınızda olsun. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 13.00-22.30 arasında hizmet veriyor.
Reşitpaşa Mah. Tuncay Artun Cad. Salih Bey Sok. No: 4 Sarıyer
Tel: 0212 229 03 92
NEU X COLONIE
Hem mutfağı hem dekorasyonunda yaptığı değişikliklerle yeniden açılan Karaköy’ün en popüler mekanlarından Coloni, isminin başına Neu’u alarak karşımıza çıktı. Mutfaklarından çıkan her tabak paylaşım kültürünü ve zamanın ruhunu yansıtıyor. Şefin farklı dokunuşları ile sevilen geleneksel lezzetlerden oluşan menü, hem ortaya paylaşımlık tabakları hem de içki yanı atıştırmalıkları ile dikkat çekiyor. Neu x Colonie’nin menüsünde öne çıkan lezzetler arasında odun fırınında pişirilen kokoreç pide (32 lira) ve lavaş üzerinde servis edilen klasik kokoreç (32 lira) bulunuyor. Bu iki yemeği ana yemek olarak da ısmarlayabilirsiniz, zira tabaklar paylaşımlık olarak hazırlandığı için oldukça doyurucu. Mekan pazartesi günleri hariç her gün 16.00-02.00 saatleri arasında açık.
Kemankeş Cad. No: 87/6 Karaköy
Tel: 0212 243 21 03
AHALİ
Topağacı, Nişantaşı’nda farklı konseptlerdeki mekanların çeşitliliği ile her zaman dikkatimizi çekmiştir. Açıldığı günden beri meze bar konseptiyle büyük ilgi gören Ahali de bu iddiayla birkaç ay önce yola çıkmıştı. Genç bir mutfak ekibi tarafından yönetilen Ahali’nin mezeleri arasında kokoreç (54 lira) de bulunuyor. Kendi mutfaklarından çıkan tereyağlı ekmeğin dilim kokoreç ile buluşturulduğu tabak, hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle herkesten tam not alıyor. Meyhane ile meze bar arasındaki konumlayabileceğimiz Ahali, şık dekorasyonuyla ve ince uzun barıyla da büyük ilgi görüyor. Mutfağın beyaz çinilerini duvarlardaki petrol yeşili çinilerin tamamladığı mekanın ışıklandırması da tıpkı dekorasyonu gibi kusursuz.
Mutfağa bakan ince uzun bara arkadaşınızla kurulup bir yandan sohbet edebilir bir yandan mezelerin nasıl hazırlandığını izleyebilirsiniz. Anadolu mutfağının klasiklerinin modernize edilerek sunulduğu Ahali’de kokoreç dışında, abagannuş, çıtır karides ya da Antakya mutfağının klasiklerini bulmak da mümkün. Her gün açık olan mekanda servis 16.00’dan sonra başlıyor. Hafta sonu brunch olduğu için servis 10’da başlıyor. Mekan hafta içi ve sonu olmasına bağlı olarak 12.00 ya da 01.00 gibi kapanıyor.
Adres: Teşvikiye Av. Süreyya Ağaoğlu Sok. No: 33 Nişantaşı
Tel: 0546 202 44 50
BRASSERIE D’OR
Park Şamdan&The Bar’ın ortakları Ersoy Çetin ve Emre Ergani tarafından hayata geçirilen Brasserie D’or, Emaar Square AVM terasında kısa süre önce açıldı. Yeme/içme alanında yıllardır trend yaratan mekanlara imza atan iki ismin açtığı mekanın sokaktan yükselen seslere kulağını tıkaması da mümkün değildi! Klasik brasserie menüsüyle sınırlı kalmadan sokak lezzetlerini de kendi yorumlarıyla bu menüye dahil etmişler. Başlangıçlar arasında bulunan kokoreç (32 lira) de var kinoa salatası da. Ana yemekler de bu yerelleşmeden nasibini almış. Park Şamdan usulü yoğurtlu kebap ya da kaymaklı ekmek kadayıfı, menüdeki cafe de Paris soslu bonfile ve panna cotto gibi diğer yemek ve tatlılar gibi büyük ilgi görüyor. Her gün sabah 10.00-02.00 saatleri arasında açık.
Emaar Square AMM, Ünalan Mah. Ayazma Cad. No: 78
Tel: 0539 454 85 85
MA’NA
Karaköy’ün uzun soluklu mekanlarında Ma’Na, sokak lezzetlerine ayrıca önem vermiş menüsünde. Kokoreç (38 lira) ve yanı sıra uykuluğu da menüsüne katmış. Ma’na’nın lezzetli kokoreç ve uykuluğunun dışında pancarlı bulguru, kaşkarikası, bamya kızartması, ballı patlıcanı, yaprak sarması, sahanda kekikli pirzolası, kuzu tandırı ile de aklınızdan silinmeyecek. Soğuk ve sıcak başlangıçları hiçbir yerde bulamayacağınız kadar nostaljik ve lezzetli. Menüsündeki 51 farklı rakı ile de ne kadar zengin bir menüye sahip olduğunu anlayabilirsiniz. Menüden seçtiğiniz rakınızı yine ister Ata kadehi ister kesme kadeh ister klasik kadeh seçenekleriyle içebiliyorsunuz. Tatlılar arasındaki rakılı dondurmasını ve tahinli suflesini de tatmayı unutmayın! Öğlen servisinden açılan mekan gecenin geç saatlerine kadar açık.
Kemankeş Mah. Kemankeş Cad. Fransız Geçidi No: 53/8 Karaköy
Tel: 0212 293 09 93
MÜKELLEF KARAKÖY
Arda Türkmen imzası taşıyan Mükellef de kokoreci menüsüne ilk dahil eden mekanlar arasında. Henüz sadece sokakta satılan bir ürünken, bu günlerin kokusunu alan usta şef kokoreci kendi yorumuyla en lezzetli şekilde sunmaya başlamış ve büyük dikkat çekmişti. Meze dolabı dillerden düşmeyen Mükellef ’in menüsünde bulunan içi uykuluk dolgulu kokoreç (62 lira), garnitirüyle birlikte sunuluyor. Dört parça halka kokoreçten oluşan tabağın görüntüsü de lezzetiyle boy ölçüşecek kadar başarılı. Zaten Mükellef manzarası eşliğinde ne yerseniz yiyin kötü hissetmeniz mümkün değil.
Mekanın sadece kokoreci değil, ciğeri, favası, sarması da çok meşhur. Sırf bunları yemek için gelen geniş bir müdavim kitlesi bulunuyor. Şimdiye kadar adı geçen yemek isimlerinden anlamışsınızdır, mekanın menüsü klasik meyhane mezeleri ancak masaya Mükellef yorumuyla geliyor ki, o farkı mekandan içeriye girer girmez hissediyorsunuz zaten. Pazar-perşembe 09.00-24.00, cuma- cumartesi 09.00-02.00 arası açık.
Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Maliye Cad. No: 8/A
Karaköy Tel: 0212 252 48 48
KOKOREÇ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 3ŞEY
1. Etimolojik olarak baktığımızda TDK, kokorecin Yunanca kökenli olduğunu söylüyor. Ancak Arnavutça kökenli bir kelime olduğunu ve Arnavut yemeği olduğunu söyleyen çok sayıda kaynak da bulunuyor.
2. ‘Kokoreç yüzünden Avrupa Birliği bizi kabul etmiyor’ söylemleri yanlış çünkü komşu ülkemiz Yunanistan ve ona komşu diğer Avrupa ülkelerinde de satılıyor kokoreç. Sadece bizdeki gıdaların hazırlanma ve korunması aşamasındaki hijyen koşulları Avrupa Birliği standartlarına uymadığı için böyle bir yanlış kanı dolaşıyor.
3. ‘İkinci beyin bağırsak’ isimli kitaplar, makaleler, haberler okuyoruz son zamanlarda sıkça. Bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak gelişen hastalıklar arasında otizm, alerjiler, romatizmal hastalıklar bulunuyor. İşte bu kadar önemliyken eğer bağırsak floranızı bozarsanız onu en kısa sürede düzelten ender gıdalardan biri de kokoreç. Kuzu ya da insan bağırsağı florası arasında büyük fark bulunmadığı da iddia ediliyor.