Ana SayfaAJANDAHayatımıza renk katan kitaplar

Hayatımıza renk katan kitaplar

Dijital çağda kitaplara rağbet bitti, okuma alışkanlığı azaldı diyenler, çok yanılıyor. Kitap satış rakamları bu önyargının tam aksini anlatıyor. Artık dijital teknoloji ve online alışveriş imkanları sayesinde insanlar kendilerine daha çok kitap okuma fırsatı yaratıyor.

Bir zamanlar, televizyonun radyoyu öldürdüğü söylenirdi ancak televizyon radyoyu öldüremediği gibi, gelişen teknoloji, bir zamanlar evlerin salonundaki kocaman kutular olan radyolarımızı araçlarımıza, ceplerimize, “walkman”lerimize kadar sokarak daha çok radyo dinlemenin önünü açtı. Televizyon kendine başka eğlence alanı açtı, radyo başka bir yoldan ilerlemeye devam etti.

Aynı tartışmalar geçtiğimiz 20 sene boyunca, internet ve dijital teknolojiler için de çok yaşandı. Hayatlarımızı yoğun şekilde kaplayan dijital teknolojilerin ve internetin, kitap okuma alışkanlığını yok ettiği söylense de öyle olmadığını bugün önümüze gelen raporlardan kolayca anlayabiliyoruz. Dünya çapında kitap satış rakamları hızla artıyor ve bu başarıda dijital teknolojilerin büyük payı var.

Dijital teknoloji kitap okuma alışkanlığına olumlu katkı yaptı

Evet, cep telefonu, tablet, PC üzerinden sosyal medya ve diğer dijital eğlence platformlarına ayırdığımız zaman artsa da, gündelik zorunlu iş süreçlerini dijital teknolojiler sayesinde hafifleterek daha büyük zaman kazanabiliyoruz. Üstelik online alışveriş imkanı sayesinde, eskiden ziyaret etmeye zaman ve güç bulamadığımız kitapçıları artık her an dilediğimiz gibi gezip, binlerce kitabı kolayca inceleme fırsatı buluyoruz. Aradığımız kitapları, konu, isim, tür, yazar adı, yayınevi ismi gibi kıstaslarla kolayca arayıp sıralayabiliyoruz. Bunlar, dijital teknolojiler elimizin altında değilken sahip olamadığımız lükslerdi. İçinde binlerce kitap bulunan bir kitapçıyı dolaşmak ve aradığımız kitapları incelemek, saatler alabilen bir faaliyetti.

Fatura ödemek yerine kitap okumaya vakit buluyoruz

Telefon, elektrik, su, gaz, kredi kartı faturalarını yatırmak amacıyla her biri için başka bankanın veya kurumun şubesinde saatlerce sıra beklemek zorunda kaldığımız yılları çabuk unuttuk ama bugün çok basitçe hallettiğimiz çoğu iş için saatlerimizi harcadığımız o yıları hatırlayanlar, kitapçılara neden zaman ayıramadığımızı çok iyi anlayacaktır.

Bugün artık cep telefonumuzun ekranına birkaç basit dokunuşla ulaştığımız online alışveriş imkanıyla istediğimiz her kitaba erişim şansına sahibiz. Özellikle hayatımıza olumlu katkıları olan kişisel gelişim kitapları ve çocuklarımızın eğitimi için çok büyük önem taşıyan çocuk kitapları bu teknolojilerden yararlanarak çok daha fazla insana ulaşıyor.

Kitapların hayatımıza kattığı olumlu etkiyi de inkar edemeyiz. Çocuklarımız kitaplar sayesinde küçük yaşlarında, bütün ömürleri boyunca ihtiyaç duydukları becerilere ve bilgiye ulaşıyor, zihinsel ve psikolojik gelişimlerini sağlıklı şekilde sürdürüyorlar. Yetişkinler, kariyerleri, sosyal ilişkileri, yaşamları hakkında ihtiyaç duydukları, zayıf kaldıkları konularda kendilerini geliştirecek bilgiye ve deneyime kitaplar vasıtasıyla kolayca ulaşabiliyorlar. Kitaplar hayatımıza daha çok girdikçe, dünya çok daha güzel bir yer olmuyor mu?

İnsanlar daha doygun, daha mutlu, daha bilge, daha güzel canlılara evrilmiyor mu? O zaman, dijital teknolojinin bizi kitaplardan uzaklaştırıp dünyayı mekanikleştirdiğini iddia etmek çok acımasız ve yanlış bir önyargı değil mi?

Artık kendi hayatlarımıza da çocuklarımızın yaşamına da daha fazla kitap, daha fazla bilgelik, daha fazla sağduyu katarak daha güzel yaşamlar kurma şansımız var ve bize bunu sağlayan gerçek, dijital teknolojiler oldu.

Hepsiburada.com’un çok geniş bir seçkiye sahip kitap mağazasında, Türkiye’deki tüm kitaplara ulaşabilir, okunması gereken kitaplar listenizdeki kitapları eksiksiz olarak ve üstelik de hepsiburada.com’un avantajlı fiyatları ve süper hızlı gönderi seçeneği ile kapınızda hızlıca teslim alabilirsiniz.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Populer Yazılar