Kuzey Ege’nin zeytinleri yaz ve sonbahar güneşi altında olgunlaştı ve hasada hazır hale geldi. Atlas dergisi ve Yudum Egemden, “tarlada izi olmayanın hasatta sözü olmaz” sözünden ilhamla, Ekim ayının son günlerinde kadim zeytin ağacının izinde Ayvalık’ta buluştu.
Atlas ile Ayvalık’ta doğan ve zeytinyağı üretiminde yarım asırlık tecrübeye sahip Yudum’un ev sahipliğinde gerçekleşen davete katılan gazeteci ve televizyoncular, şefler ve sosyal medyanın takip edilen isimleri iki gün boyunca zeytinin dalından şişeleninceye kadarki serüvenine birlikte tanıklık etti. Türkiye’nin önde gelen zeytincilik merkezlerinden Ayvalık’ta düzenlenen etkinliğin ilk ayağını, zeytin ağacının aşılanması oluşturdu. Ziraat mühendisi Murat Küçükçakır’ın verdiği atölye ile “delice” adı verilen yabani zeytin ağaçlarının aşılanma yöntemlerine tanık olan katılımcılar, bu sayede zeytin ağacının doğada kendiliğinden nasıl çoğaldığını ve bu ağaçların veriminin nasıl artırıldığını da öğrenme şansı buldu. Doğada kendiliğinden yetişen verimi düşük olan delice türü ağaçlar da ülkemiz topraklarında yoğun olarak yer alıyor. Varoluş amacını yerli üretimi artırmak ve çiftçileri desteklemek olarak belirleyen Yudum Egemden de geçen mayıs ayında Tohum Derneği ile “Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi” projesini başlattı. Bu yıl Manisa’da Davutlar, Kaleköy, Sarma ve Sarıalan köylerinde toplam bin 500 adet delice zeytin aşılanarak çiftçilerin kullanımına verildi. Aşılama programı önümüzdeki senelerde Aydın ve Balıkesir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde de devam ettirilecek.
Türkiye’yi yurtdışındaki çeşitli zeytinyağı tadım platformlarında gururla temsil eden ve aynı zamanda Yudum Egemden zeytinyağı kalite danışmanı olan zeytinyağı tadım uzmanı Müge Nebioğlu’ndan zeytinyağı tadımının inceliklerini öğrenme fırsatı bulan katılımcılar, farklı zeytin yağlarının lezzet profillerini deneyimlediler. Yudum Egemden zeytinyağı portföyünde yer alan “yoğun”, “yumuşak” ve “hafif” lezzet çeşitlerinin tadım uzmanlarının değerlendirmeleri ile profillenerek şişelendiğini dinlediler. Bunun ardından ise zeytinyağı şişesi boyama atölyesinde yaratıcılıklarını sergilediler. Bir sosyal sorumluluk projesi olan Egemin Bereketi Kadının Emeği kapsamında, ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen Ayvalıklı kadınlar Yudum Egemden şişelerini Ayvalık’la özdeş çeşitli imgelerle boyayarak şişelere renkli hayallerini ve sevgilerini işliyor, Yudum Egemden lezzeti ile tanımadıkları kalplere dokunuyorlar. Katılımcılar da boyadıkları şişelerle Ayvalıklı kadınların hissettiklerini deneyimleme fırsatı yakaladılar. Etkinliğin ilk günü, Cunda’da 1862 yılında inşa edilen tarihi Despot Evi’nde akşam yemeği ve Cumhuriyet’in 99’uncu yılı kutlamalarıyla sona erdi.
29 Ekim sabahı ise 60 kişiden oluşan ekibin ilk adresi bu kez Balıkesir’in Gömeç ilçesine bağlı Keremköy’deki geniş zeytinlik alanı oldu. Güneşli bir sabahta Ayvalıklı zeytin emekçilerinin katılımlarıyla başlayan hasatta, hasır sepetler hasata hazır zeytinlerle doldu. Şef Murat Bozok’un, zeytinyağına güzelleme niteliğindeki Yudum Egemden zeytinyağları ile hazırlanan sade ama zengin zeytinyağlı lezzetler menüsüyle, zeytinliklerin arasında unutulmaz bir hasat pikniği yapıldı. Sonrasında konuklar, topladıkları zeytinlerin sofraya doğru yolculuğuna tanıklık etmek üzere fabrikada zeytin sıkımına ve meyvenin mis kokulu bir yağa dönüşümüne tanıklık etti. Yudum ve Yudum Egemden’in üretildiği Savola Gıda Türkiye fabrikasında zeytinyağı şişelenmesini gören ve laboratuvar ortamında yapılan kalite analizlerini de uzmanlarından dinleyen konuklar Yudum Egemden’in sofralarımıza ulaşmadan önce geçtiği titiz kalite süreçlerini yerinde gözlemleme fırsatı yakaladı. Ardından katılımcılar, bir gün önce aşılanmasına şahit oldukları zeytin fidelerini bu kez kendi elleriyle Yudum Egemden zeytinliğine dikti. İki günlük etkinlik aşılanan zeytin ağaçlarının toprakla buluşması ile keyifli bir şekilde sona erdi.