Ana SayfaGenel'Şehrin İyi Hali' ile sen de gönüllü ol!

‘Şehrin İyi Hali’ ile sen de gönüllü ol!

Akbank’ın 2015 yılında 500 gönüllü gençle başlatttığı Şehrin İyi Hali projesinin hedefi bu sene 10 bin gence ulaşmak. Üniversiteli gençlerin dikkatini toplumsal konulara çekerek, sivil toplum örgütleriyle bir araya getiren projeyi Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç anlattı.

Beril Alakoç, Akbank Marka ve İletişim Başkanı

Toplumsal yatırım odağındaki çalışmalarımız kapsamında Akbanklılarla yürüttüğümüz gönüllülük çalışmaları bizler için çok kıymetli. Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanındaki gücümüz olan çalışanlarımız ve onların aileleri, müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla eğitim, hayvan hakları, dezavantajlı gruplar gibi pek çok farklı alanda projeler hayata geçiriyoruz.

Akbank’ın DNA’sını oluşturan çalışanlarımızdan oluşan Akbanklı gönüllüler ile yürüttüğümüz pek çok projeyi bankamızın dışına da taşıyarak, etki alanını daha da genişletmeyi hedefledik. Gönüllülüğü, geleceğin önemli mimarları olarak konumlandırdığımız gençler arasında yaymak, farkındalığı artırmak, böylelikle toplumsal meselelere farklı bakış açılarıyla yaklaşarak bu dönüşümü onlarla başlatmak birincil hedefimiz oldu. Bu sayede Şehrin İyi Hali gönüllülük projesini, gönüllü gençlerin, ilgi duydukları alanları keşfetmelerini, o alandaki ihtiyaçları öğrenmelerini ve çözümün bir parçası olmalarını sağlamak hedefiyle yedi yıl önce hayata geçirdik.

 

“Gönüllü gençlerin sayısının artmasını ve sürdürülebilirliği hedefliyoruz”

Bu projenin sürdürülebilir olmasını çok önemsiyoruz. Dinamik, bilinçli ve iletişime açık genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerle oluşturulacak bir gönüllülük ekibinin pek çok sorunla mücadelede büyük güç olacağını düşünüyoruz.

2015 yılında 500 gönüllü gençle başlatılan ve bu sene hedefi 10 bin gence ulaşmak olan Şehrin İyi Hali’nde, ilk günden bu yana tüm Türkiye’den üniversiteli gençlerin dikkatini toplumsal konulara çekerek, sivil toplum örgütleriyle bir araya getiriyor, aralarındaki diyaloğu geliştirerek uzun vadeli bir bağ ve iletişim olanağı yaratıyoruz.

Her geçen gün artan ilgiyle devam eden projede, gençlerin içinde bulundukları toplumun sorunlarından haberdar olmalarını, çözümün bir parçası olmak için emek harcamalarını ve bu alanlarda fiilen sahada olmalarını arzu ediyoruz. Böylelikle gönüllü olmanın ve iyilik yapmanın gücünü deneyimlemelerini sağlıyoruz.

Öğrencilerin bu proje içinde yaptıkları gönüllülüğü yaşamlarının her alanına taşımaları çok önemli. Biz de bu anlamda projenin etki alanını genişletmeye çalışıyor ve kendimize bir anlamda meydan okuyoruz.

Bugün geçtiğimiz senelerde katıldıkları projelerde tanıştıkları sivil toplum kuruluşlarının (STK) sürekli gönüllüsü olmaya devam eden, her sene projeye arkadaşlarını da getirerek toplumsal meselelerin farklı alanlarını deneyimleyen, farkındalığı artmış gençlerle karşılaşmak bu projenin bizler için en büyük kazanımı.

Tüm bu strateji odağında bu yıl hibrit yapılan projede; farklı alanlarda faaliyet gösteren 21 STK ile gençlere, çevrim içi ve sahada gerçekleşen etkinliklere katılma fırsatının yanı sıra ‘Nasıl gönüllü olunur, neden gönüllü olmak gerekir ve STK’lar ne yapar?’ konularında farkındalık yaratacak bilgiler veriyoruz.

Gençlerin gönüllülükle tanışması ve toplum genelinde farkındalık yaratma hedefinde olan Şehrin İyi Hali projesine bu yıl katılan 10 bin gence programın sonunda isimlerine özel gönüllülük sertifikası vereceğiz. Proje sonunda ayrıca tüm üniversite gençliğinin davet edileceği çevrim içi bir konserimiz de olacak.

18-26 yaş aralığında yer alan tüm üniversiteli gençler, www.sehriniyihali.com internet sitesinde yayınlanan başvuru süreçlerini takip ederek projemize başvurabilir.

 

Şehrin İyi Hali projesine katılan gençler…

 

“Projede 21 STK var”

Şehrin İyi Hali projesi kapsamında gençler; AKUT Doğada Yaşam Projesi, Bilim Kahramanları Derneği, ÇEKÜL Vakfı, Çorbada Tuzun Olsun Derneği, DEM Derneği, DMD Aileleri, Hayal Gücü Merkezi, Hayat Sende Derneği, HAYTAP, KAÇUV (Kanserli Çocuklar Umut Vakfı), Okul Destek Derneği, Oyun Atlası Derneği, TİDER (Temel İhtiyaç Derneği), Tohum Otizm Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı, DenizTemiz Derneği/TURMEPA, Türkiye Down Sendromu Derneği, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Cerebral Palsy Türkiye, Yedikule Hayvan Barınağı ile birlikte engelli bireylerden devlet korumasında yaşayan çocuklara, eğitimde fırsat eşitliğinden sokak hayvanlarına kadar birbirinden farklı pek çok konuda hem çevrim içi hem yüz yüze etkinliklere katılabiliyor.

 

Gençler STK’larda nasıl gönüllü oluyor?

Projeye katılan gençler hangi STK ile çalışmak istediklerine kendileri karar veriyor. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar ve web sitesi üzerinden sağlanan bilgilerle sivil toplum kuruşları faaliyetleriyle buluşan gençler, istedikleri STK’nın etkinliklerine gönüllü olarak katılabiliyor.

Gençler arasında doğada yaşam hakkında bilgi edinmek ve sürdürülebilir bir doğa için farkındalık çalışmalarında gönüllü olmak isteyenler TURMEPA ve Akut Doğada Yaşam Projesi gibi projelere başvururken, Türkiye’de bilimi ve bilimsel düşünceyi yaymak üzerine farkındalık kampanyalarında gönüllü olmak isteyenler Bilim Kahramanları Derneği’ni seçebiliyor. Çorbada Tuzun Olsun Derneği’nde çalışmayı seçenler gıda paketleme ve evsizlere çorba dağıtımı yaparken, başka bir grup Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile engelli bireylerin yaşamda karşılaştıkları sorunları fark ettikleri pek çok etkinlikte çalışabiliyor.

TURMEPA ile çöp toplama

 

Gönüllü gençler Akbank ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmasıyla bugüne kadar kıyı temizledi, okul boyadı, sokak hayvanlarına yardım etti, kimsesiz çocuklarla etkinlikler düzenledi, hayvan barınağı temizledi, Down sendromlu çocuklarla atölye yaptı, işitme engelli ve sağır bireylerin toplumda karşılaştıkları problemleri anlamak adına Türk işaret dilini öğrendi.

Nasıl başvuruluyor?

Proje başvuruları her sene www.sehriniyihali.com adresi üzerinden alınıyor. Proje bitiminde ise gençlerimizi onlar için organize ettiğimiz final konserini izlemeye çağırıyor ve gösterdikleri duyarlılık sonrasında gönüllülük sertifikalarını gönderiyoruz. Bu sene çevrim içi yapılacak konserde kendisi de bir üniversite öğrencisi olan, şarkılarıyla dinlenme oranlarında üst sıralarda yer alan 25 yaşındaki Tuğkan’ı, gelecek vaat eden bir sanatçı olarak gençlerle buluşturmak istedik. Konserimiz 23 Aralık’ta saat 22.00’de JoJo Live platformu üzerinden canlı yayınlanacak.

Proje final konseri genç şarkıcı Tuğkan’dan…

Hem gönüllü hem STK arttı

2015
500 gönüllü genç, 5 STK

2016
1.000 gönüllü genç, 5 STK

2017
1.000 gönüllü genç, 5 STK

2018
8.130 başvuru, 2.630 gönüllü genç, 10 STK

2019
11.100 başvuru, 3.158 gönüllü genç, 14 STK

2020
(Çevrim içi olarak düzenlendi)
10.945 başvuru, 5.875 gönüllü genç, 16 STK

2021 (Hedef)
10.000 gönüllü genç, 21 STK

 

Proje Künyesi

Projenin hedefi:
Üniversiteli gençlere sivil toplum kuruluşlarıyla tanışma ve gönüllülük çalışmalarında görev alma fırsatı sunmak.

Projenin başlangıç tarihi:
2015

Bu yıl hibrit olarak gerçekleşen projede;
Akbank’ın üniversite öğrencileriyle birlikte yedinci kez hayata geçirdiği ve bu yıl hibrit olarak gerçekleştirdiği ‘Şehrin İyi Hali’ projesine 10 bin genç katıldı. Farklı alanlarda faaliyet gösteren 21 STK ile gençlere ‘Nasıl gönüllü olunur, neden gönüllü olmak gerekir ve STK’lar ne yapar?’ konularında farkındalık yaratıldı.

 

Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile yürütülen çalışmalar
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Populer Yazılar