Ana SayfaBERNA ABİK5.5 milyon metrekarelik yeşil: Kemerburgaz Kent Ormanı

5.5 milyon metrekarelik yeşil: Kemerburgaz Kent Ormanı

İstanbul’un hızla kaybolan yeşil alanları bu şehri gerçekten sevenleri üzen konuların başında geliyor. Neyse ki tersi yönde adımlar da gördüğümüz oluyor. İşte onlardan biri: Kemerburgaz Kent Ormanı. Kendisi 5.5 milyon metrekarelik büyüklüğüyle şu anda şehrin en yeşil alanlarından. BERNA ABİK

Ormanın tamamını bir gününüzü ayırırsanız belki ancak dolaşabilirsiniz. Özel aracınızla gidiyorsanız, girişte 15 TL otopark ücreti vererek girin. Tüm bölümlerde arabaları bırakmak için yeterli yer var, bir daha ücret ödemek zorunda değilsiniz. Olduğunuz yerden sıkıldığınızda arabanızı alıp orman içindeki diğer yerleri keşfedin. Toplu taşıma ile geliyorsanız ya da yürüyüşle aranız pek iyi değilse yürüyerek etrafı keşfetmeye kalkmayın. Onun yerine, girişe yakın yerde bulunan bisiklet ya da akülü araçları kiralayarak dolaşın. Çocuk bisikleti, pedallı gokartlar ve iki teker bisikletlerin yarım saati 10 TL. Biraz daha hızlı bir şeyler arıyorsanız, tek kişilik akülü araç (30 dakikası 30 TL) ya da aile tipi akülü araçlardan (iki yetişkin + 2 çocuk, 30 dakikası 50 TL) birini kiralayabilirsiniz. Para hesabını yaparken en azından iki üç saatlik bir tur olacağını göz önünde bulundurun.

Bütçenize göre paylaşımlı ya da tek kullanabileceğiniz araçları tercih edebilirsiniz.

[TIKLAYIN- İstanbul’daki ormanlar: Hacıosman’dan sağa sapınca Atatürk Kent Ormanı’nı göreceksin, sakın şaşırma]

Orman o kadar büyük ki ne kadar kalabalık olursa olsun asla başkalarıyla sıkışık
oluyormuşsunuz gibi hissetmiyorsunuz. Oturma alanlarındaki banklar da sosyal mesafe kurallarına göre ayarlanmış. Piknik yapmayı planlıyorsanız, ormanda mangal yakılmasının ve tüp kullanımının kesinlikle yasak olduğunu unutmayın.

Çocuklar, midilli ahırı, çocuk kulübü, izci kampı ve uçurtma atölyesinde vakit geçirebilirler.

Yemek yemek için Beltur’u da tercih edebilirsiniz. Hemen yanıbaşındaki atlıkarınca da masallardan çıkmış gibi. Elbette bakıp binmeye heveslenebilirsiniz ama çocuklara öncelik vermeyi unutmayın. Yetişkinlere yönelik eğlenceler peşindeyseniz istikametinizi Macera Parkı’na çevirin.

tres atmak için ağaçların tepesinde atlayıp zıplamaktan daha iyi başka bir yöntem olamaz

ORMANDA TİYATRO

Dot Tiyatro, 2005 yılından itibaren üç ana mekânda (Mısır Apartımanı, Maçka G-Mall, Kanyon) ve üç mobil mekânda (DOTBilsarda, DOTKoleksiyonda, DOT- Marsta) oyunlar sergiledi. Şubat ayında ise son karargâhları olan Kanyon’dan ay- rıldıklarını duyurmuşlardı.

Geçen günlerde DOT’un kurucularından Murat Daltaban Twitter hesabında, “En başa dönmeye karar verdik. Müjdemizi veriyorum. DOTormanda’yı eylül ayında yavaş yavaş açıyoruz. Kapalı mekândan sıkıldık, ormanda yapacağız tiyatroyu” diyerek harika bir haber vermişti. Özlem Daltaban da “Bu sefer ormana misafirliğe gidiyoruz. Basit, sakin, sessiz alana doğru, açık hava, bol sanat” diyerek Kemerburgaz Kent Ormanı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile anlaşarak bir yer edindiklerini ve tiyatroyu ormanda hayata geçirmek üzere çalışmalara başladıklarını duyurdu. Perde açılsın!

KAÇ ADIM KAÇ DAKİKA?

Mağlova Kemeri: 5970 adım – 60 dk
Seyir Kulesi: 4850 adım – 46 dk
Günebakan Seyir Tepesi: 2620 adım – 26 dk
Çocuk Köyü: 4200 adım – 42 dk
Kamelya Alanı: 1860 adım – 20 dk
Organik Pazar: 440 adım – 5 dk
Göl: 2760 adım – 28 dk
Tenis Akademisi: 630 adım – 7 dk
Kır Kahvesi: 1080 adım –11 dk
Kır Lokantası: 1080 adım – 11 dk
SS 100 Motosport: 1560 adım – 15 dk
Doğal Yaşam Parkı: 1560 adım – 15 dk

PARDON, ORTA KAPIYI AÇABİLİR MİSİNİZ?

Yaşı yetenlerin kendilerine büyük bir nostalji yaşatabileceği, yetmeyenlerin ise şimdi toplu taşımada kullanılan otobüslerin çirkinliğiyle eskilerin şıklığını kıyaslayabileceği nefis bir sergi var. İstanbul’un ulaşım tarihine damgasını vuran sekiz toplu taşıma aracı ‘Nostalji Ormanda’ konsepti ile gezilebilir.

Göreceğiniz araçlardan biri; 1927 yılında, tramvay şebekesine destek ve alternatif taşımacılık yapmak üzere Fransa’dan dört adet satın alınan Renault-Scémia otobüs. 21 Ekim 1927 sabahından itibaren 5 kuruşluk bilet ücreti karşılığında ‘Beyazıt Meydanı-Bakırcılar-Fuatpaşa- Mercan-Fincancılar-Sultanhamam-Eminönü Eski Postane’ arasında sefere başlamış.

MİMAR SİNAN CAMİLERİ YAPMASAYDI DA SADECE BU KEMERLE BİLE DÜNYA ÇAPINDA BİLİNİRDİ

455 yıl önce Kırkçeşme Su Yolu Sistemi’ni İstanbul’a ulaştırmak için Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mağlova Su Kemeri, İstanbul’a su taşımaya hâlâ devam ediyor. 36 metre yüksekliğe, 258 metre uzunluğa sahip olan kemer; sahip olduğu tarihi, mimari, estetik ve hidrolik özellikleriyle dünya turizmi açısından, Eyfel Kulesi ve Mostar Köprüsü ile kıyaslanabilecek çok kıymetli bir eser olarak biliniyor.

İki katlı Mağlova Kemeri’nin alt katında sekiz büyük, üst katında sekiz küçük gözü bulunur. Alt katındaki gözlerden dört tanesi diğerlerine nazaran daha büyük yapılmıştır

Konumu sebebiyle de iki ilçeyi ve bir vadinin iki yakasını birbirine bağlıyor. Sadece bir su yolu değil, Sinan’ın kemer içerisine inşa ettiği yol sayesinde o tarihten bu yana bölge halkı (Cebeciköy) için bir köprü niteliği de taşıyor. Yayalar, merdivenlerle çıkılan orta kısımda bulunan yol sayesinde karşı kıyıya taşınırken, üst kısmından da su taşınıyor. Suyun kirlenmemesi için de üst kısmı tamamen kapalı olarak inşa edilmiş.

Suyun taşındığı galeri, bir insanın yürüyebileceği seviyede. (1.70 cm) Mimar Sinan’ın inşa ettiği camilerde olan ses akustiği burada da bulunuyor. Sel baskınlarından ve taşıması için gelen yüksek debilerden zarar görmemesi sağlayan üç farklı sigorta sistemine sahip kemer, piramit şeklindeki ayak sistemi ile dünyada tek olma özelliğine sahip. İki farklı cepheden bakıldığında düşey çizgileri farklı yönde görünüyor.

BAŞKA NELER VAR?

Adrenalin Parkı
Paintball alanı
Trekking ve oryantiring güzergâhları Gözlem kulesi
Hobi bahçesi
Flora ve fauna tanıtım merkezi Çocuk oyun alanı
Bisiklet kiosku
Fitness alanı
Yöresel ürünler satış alanı
Zıpline
Manzara seyir terası
Motor sporu eğitim alanı
Bisiklet parkuru
Koşu parkuru
Tenis, basketbol,
voleybol ve futbol sahası

NASIL GİDİLİR?

Ormana toplu taşıma ile ulaşmanın en kolay yolu 4. Levent Metro’dan kalkan otobüsler. Yolculuk yaklaşık 50 dakika sürüyor.

48L – 4. LEVENT METRO – GÖKTÜRK
48R – 4. LEVENT METRO – KENT ORMANI

YAZI: BERNA ABİK
FOTOĞRAFLAR: KUBİLAY KARSLI

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Populer Yazılar